Danas je u Zagrebu u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede potpisan ugovor o sufinanciranju izgradnje područnog vrtića u 

Peroju.

Ovim se ugovorom Dječjim vrtićima 'Petar Pan' Vodnjan dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 7.044.040,00 HRK, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 9.249.250,00 HRK.

Svečanom potpisivanju Ugovora sudjelovali su gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, ravnateljica Dječjih vrtića „Petar Pan“ Vodnjan Daniela Vitasović-Uršić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte Moira Drandić Pauro. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Bespovratna potpora je osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna Republike Hrvatske.

- Realizacija ovog projekta imati će dugoročne koristi za zajednicu, posebice za mještane naselja Peroj, jer se izgradnjom novog i adekvantnog vrtića u Peroju djeci pruža kvalitetna usluga predškolskog odgoja i obrazovanja. Unutar planiranog vrtića bile bi smještene sveukupno tri skupine za jaslički i vrtićki uzrast, a čiji bi kapacitet bio 52 djece. Novi će područni vrtić , ukupne površine 540,39 m2, sadržavati prostorije za boravak djece, prostore za odgojno-obrazovne, zdravstvene i ostale radnike, gospodarske prostore te višenamjenski prostor namijenjen druženjima, radionicama i sličnim odgojno-obrazovnim programima. Projektom se također utječe i na sam razvoj Grada Vodnjana, jer se stvaranjem boljih uvjeta za predškolski odgoj i obrazovanje doprinosi poboljšanju ukupnih uvjeta života i rada stanovništva, a samim time i poboljšanje mogućnosti razvoja sredine“ naglasio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Provedba izgradnje dječjeg vrtića započinje po provedenom postupku javne nabave za izvođača radova, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseci.

Stiže još jedan vrtić: Poreču 2,5 milijuna kuna za novi vrtić u Dračevcu

Također danas, 15. siječnja 2019. godine, u Ministarstvu poljoprivrede potpisan je Ugovor o financiranju za projekt Dječji vrtić Dračevac iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. u iznosu od 2.578.555 kuna.

Ugovor je potpisala ravnateljica porečkog talijanskog Dječjeg vrtića Paperino Nataša Musizza, s obzirom da je ova ustanova bila prijavitelj na gore navedeni natječaj, a potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić. Gradonačelnik Pršurić se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi na dobivenim sredstvima, te čestitao svim ostalim gradovima i općinama kojima je odobreno sufinanciranje za njihove projekte. 

Ukupan iznos projekta iznosi 3.223.194 kuna, a intenzitet sufinanciranja je 80%.

Projektom je predviđena rekonstrukcija postojeće javne građevine u Dračevcu u dječji vrtić kvadrature 223,60 m2 koji se sastoji od dvije etaže: prizemlja u kojem se nalaze dvije grupe (jaslička i vrtićka) i popratnih prostorija, te kata na kojem se nalazi popratne prostorije u funkciji dječjeg vrtića.

Navedeni projekt omogućit će da tridesetak djece iz prigradskih naselja pohađaju novi talijanski dječji vrtić, te će se također doprinijeti atraktivnosti samog naselja i  rastu njegovog razvojnog potencijala,  poboljšanju kvalitete života mještana, te poticanju rasta  i društveno-ekonomske održivosti. 

(iPress)