U sljedećih 30 godina u energetskom sektoru dogodit će se promjene kakve nisu viđene u zadnjih 100 godina, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog energetskog društva (HED) Goran Granić na 28. Forumu Dan energije u Hrvatskoj.

Na skupu održanom u organizaciji HED-a, Granić je kazao da tranzicija energetskog sektora nije samo energetski već širi društveni problem.

„Gotovo sve će se promijeniti u energetskom sektoru u idućih 30 godina, pogotovo ako se postave visoki ciljevi smanjenja štetnih emisija. Ne postoji osoba, tvrtka odnosno društvo koje neće osjetiti energetsku tranziciju“, smatra Granić.

Smatra kako se radi o velikom izazovu, pogotovo jer tehnologija još nije spremna za tako velike promjene. Ocjenjuje da će se relativno lako doći do smanjenja štetnih emisija za 30, 50, pa čak i 70 posto, ali da bi se veliki problemi mogli pojaviti kada će trebati odraditi zadnjih 30 ili 20 posto do potpunog prelaska na čistu energiju, odnosno energiju iz obnovljivih izvora.

Hrvatska će, kao dio EU-a, u tome dijeliti sudbinu ostatka Europe. Ne može predvidjeti kojim će se ritmom sve odvijati, ali Granić je siguran da na kraju procesa energetske tranzicije, do 2050. godine, neće biti kuća bez izolacije, dok će cestama voziti tzv. čista vozila.

Smatra da u Hrvatskoj posebno promet predstavlja veliki izazov. Zbog lošeg standarda, naime, hrvatskim cestama voze stara vozila, kamioni, autobusi, nesigurna i neefikasna vozila.

„Proces energetske tranzicije mora se pokrenuti razgovorima i to ćemo još godinama činiti“, naglasio je Granić, dodavši da u relativno kratkom vremenu treba definirati vrlo čvrste ciljeve.

Istaknuo je da je u odnosu na energetsku tranziciju sve drugo minorno. „Nužan je tehnološki razvoj, on nam mora biti u fokusu. Za ostvarivanje tranzicije moramo imati i komercijalno dostupne tehnologije. Energetska tranzicija najveći je izazov za sve države“, rekao je Granić.

Mišljenja je i da će tranzicija zasigurno naštetiti nekim tvrtkama jer će smanjiti njihovo poslovanje, ali da je nužna radi bolje budućnosti.

Direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac smatra da je energetska tranzicija energetsko i gospodarsko, ali i socijalno i političko pitanje. Tranzicijom se, kazala je, trasira put ka novom razdoblju niskougljične energije. Investitorima je, s druge strane, bitno da znaju u kojem smjeru i kojom brzinom će država ići u ostvarivanju svojih planova tranzicije.

(Hina)