Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu u srijedu podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba, neslužbeno se doznaje kako je riječ o čelnicima tvrtki koje su bile veliki dobavljači koncerna Agrokor, među kojima su Kraš, Sokol Marić, Tisak, Konzum, Agrofructus, AVT, Nexus i Granolio.

Riječ je o dijelu afere koji se odnosi na mjenice, a prema neslužbenim informacijama među okrivljenicima nije vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor Ivica Todorić.

Zagrebačko tužiteljstvo je izvijestilo da okrivljenike tereti da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. u Zagrebu, ''kao odgovorne osobe ispred svojih tvrtki potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini''.

ŽDO tvrdi da je okrivljenicima bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već da su izdane temeljem ugovora o financijskom zajmu koje su upravi oni, kao odgovoren osobe, ispred svojih društava, prethodno sklopili, a u kojima su njihova društva zajmoprimatelji.

Okrivljenike se tereti da su "kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe i usluga te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a temeljem tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene''.

Na taj način okrivljenici su, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup, zaključio je zagrebački ŽDO.

(Hina)