Trgovački lanac Mercator objavio je da ove godine nastavlja s lani započetom akcijom monetizacije nekretnina, u okviru čega će prodati jedan trgovački centar u Sloveniji te još 12 u regiji, među kojima po jedan u Zagrebu, Rijeci, Puli i Splitu.

Nakon što je lani prodao deset nekretnina u Sloveniji austrijskoj skupini Supernova, uzevši potom dio trgovačkog prostora u najam, Mercator u skladu s poslovnom strategijom namjerava prodati zemljište i poslovno-trgovački objekt Koper II te ga nakon prodaje uzeti u dugoročni najam. Ponude očekuje do 1. rujna ove godine.

Osim koparskog trgovačkog centra, Mercator prodaje još 12 svojih nekretnina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, među ostalim trgovačke centre u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci.

Na prodaju su ponuđeni i Mercatorov centar Sarajevo Ložionička i Sarajevo Novi Mall te trgovački centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjaluci.

U Srbiji se prodaje Mercatorov Mega Roda centar u Beogradu te trgovački centar u Novom Sadu, a već su u tijeku postupci koji bi do kraja ovog mjeseca mogli rezultirati okončanjem pregovora sa zainteresiranim kupcima.

Monetizacijom nekretnina Mercator nastoji smanjiti razinu zaduženosti. Ona je lani, nakon prvog dijela monetizacije, smanjena za gotovo 150 milijuna eura, pa trenutno Mercatorov neto dug iznosi 667 milijuna eura.

"U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 milijuna eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 milijuna eura", kazao je za ljubljanski "Dnevnik" Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

Istaknuo je i da smanjivanjem zaduženosti, uz istodobni reprogram financijskih obveza, Mercator stvara pretpostavke za ponovni rast investicija, a među investicijskim prioritetima su novi logistički kapaciteti u Sloveniji i Srbiji. (H)