Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić iz tvrtke Infobip dobitnici su nagrade EY Poduzetnik godine za 2018. godinu, objavljeno je na svečanosti održanoj u četvrtak navečer u zagrebačkom klubu Lauba.

Infobip, čije je sjedište u istarskom Vodnjanu, zapošljava više od 1500 ljudi u 61 uredu na svim kontinentima, a kako je pojasnio jedan od osnivača tvrtke Silvio Kutić, Infobip je komunikacijska platforma u “oblaku”, koja omogućuje mobilnu komunikaciju poslovnih subjekata sa svojim korisnicma, na svakom kanalu i uređaju u bilo kojem dijelu svijeta.

Pritom, surađuju s tehnološkim gigantima kao što su, Uber, Facebook i WhatsApp.

Kutić ističe da je samo u 2018. godini njihove usluge koristilo 4,7 milijardi ljudi, odnosno dvije trećine svjetske populacije.

Ističe i da u Hrvatskoj u slijedeće tri godine žele postati centar izvrsnosti i inženjerstva, te pritom planiraju zaposliti tisuću programera i tisuću inženjera, dok od Vodnjana žele stvoriti znanstveno-tehnološki grad gdje bi doveli tristo inženjera iz cijelog svijeta koji bi tamo živjeli i radili.

Predsjednik žirija Emil Tedeschi je ocijenio kako je riječ o istinskim genijalcima, a čija realna tržišna vrijednost iznosi više milijardi eura.

U ovogodišnjem, petom po redu izboru, sudjelovalo je 50 poduzetnika iz 35 tvrtki, a hrvatski EY Poduzetnik godine će se u lipnju u Monacu natjecati za titulu EY Svjetskog poduzetnika godine.

Tedeschi o Uljaniku i 3. Maju: Blamaža, neodgovornost i neznanje

Tedeschi je kazao da je EY Poduzetnik godine manifestacija gdje poduzetnici slave poduzetnike i poduzetništvo, osobne taštine se ostavljaju sa strane i istinski se plješće pobjednicima.

Ocijenio je da današnjem hrvatskom društvu nedostaje sklada, konstruktivnosti, inkluzivnosti i afirmacije. Kaže da je njegova generacija početkom 70-ih godina prošlog stoljeća na Drugi svjetski rat gledala na kao rat djedova i baka, a ne roditelja, dok 50 godina kasnije djeca na taj rat gledaju kao na svoj.

“Duboko u porama našeg društva podijeljeni su stavovi o temama o kojima je čitav moderan i napredan svijet davno zauzeo nedvosmislen stav”, poručio je predsjednik Uprave Atlatnic Grupe, istaknuvši da vlastitu djecu i unuke propuštamo obrazovanjem i odgojem pripremiti za budućnost.

Kazao je i da među večerašnjim laureatima zasigurno ima onih puno više kvalificiranih koji zaslužuju da budu predloženi i da im se dodijeli počasni doktorat, očito aludiravši na pokretanje postupka zagrebačkog Sveučilišta za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Osvrnuo se i na situaciju u brodogradilištima Uljanik i 3. Maj.

“Kakva blamaža u upravljanju, kakva blamaža u nadzoru, kakva neodgovornost i neznanje političkih elita”, oštar je bio Tedeschi.

Poručuje da su Uljanik i 3. Maj bili svjetska klasa, no i kako je tri tisuće zaposlenih u brodogradilištima jednako važno kao i isti broj primjerice zaposlenika varaždinskog Varteksa.

Upitao se tko ima pravo dati i jednu kunu javnog novca brodogradnji, u odnosu na zaposlene primjerice u tekstilnoj ili drvnoj industriji ili bilo kojem drugom poduzeću ili sektoru.

Ministar gospodarstva Horvat pozvao na sinergiju države i poduzetničkog sektora

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je da je na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade bio akcijski plan za rušenje administrativnih prepreka.

Poručuje da je po prvi puta pružena prilika realnom poduzetničkom sektoru da iskaže svoj investicijski i inovacijski potencijal te sam osmisli natječaj, dok je nakon toga uloga ministarstva tek puko administrativna, a sva vizija upravo na poduzetnicima.

Poručio je da poduzetnike ukupno očekuje 303 milijuna eura, za koje će natječaji biti raspisani kroz mjesec do dva.

Do kraja godine planira se i dovršetak strategije digitalnog gospodarstva, kao i strategija primjene umjetne inteligencije, što podrazumijeva novi centar te namjene u Hrvatskoj, najavljuje Horvat.

Kaže da su strategije bitne kako bi spremno dočekali 2021. i novo financijsko razdoblje EU, koje će uključivati industrije poput digitalizacije, robotizacije i automatizacije, kao i ostale nove tehnologije.

“Uspijemo li sa strateškim dokumentima do kraja godine, zatim korektno odradimo predsjedanje Vijećem EU, imat ćemo priliku već u prvom mjesecu prve godine nove financijske perspektive raspisivati prve natječaje i koristiti sredstva koja će nam biti na raspolaganju do 2027. godine”, poručio je Horvat.

Ocjenjuje da smo u ovoj financijskoj perspektivi zaspali tri-četiri godine te da je tek lani intenzitet povlačenja europskih sredstava bio zadovoljavajuć.

Kako se ista pogreška ne bi ponovila, pozvao je poduzetnike da budu dio tog procesa, s ciljem sinergije lokalne i središnje države i realnog poduzetničkog sektora.

Berislav Horvat iz EY Hrvatska kazao je da je u pet godina izdanja programa javnost imala priliku upoznati više od 140 poduzetnika, a kako su njihove uspješne priče često kretale tek kao ideje pojedinaca koji su započinjali posao u garaži ili unajmljenom uredu, a prerasle su u tražene proizvode i velebna postrojenja koja ukupno zapošljavaju na desetine tisuća ljudi.

Ističe i uključivanje u projekt Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) “Poduzetnici budućnosti”, koji obuhvaća sve srednje škole u Hrvatskoj, a čiji učenici imaju priliku predstaviti svoje poduzetničke projekte, znanje i vještine. Također, cilj projekta je povezivanje i upoznavanje mladih poduzetničkih nada sa sudionicima programa EY Poduzetnik godine. (H)