Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovore s Europskom komisijom o Uljaniku, nakon kojih bi se trebalo više znati može li i koliko država intervenirati u rješavanju krize u toj brodograđevnoj industriji.

Ministar Horvat sudjeluje na sastanku Vijeća za konkurentnost, a istodobno njegov pomoćnik Zvonimir Novak predvodi izaslanstvo koje će u Komisiji razgovarati o Uljaniku.

- Očekujem razgovore s Europskom komisijom o vjerodostojnosti premošćivanja od današnjeg dana do dana kada će se verificirati program restrukturiranja. Dakle, što država može i što smije, rekao je Horvat prije početka ministarskog sastanka.

Ministar Horvat je kazao i da je u nedjelju održan sastanak s luksemburškom grupom JDN, naručiteljem broda samopogonjenog jaružala s kopačem, vrijednog 124 milijuna eura. Taj naručitelj je krajem siječnja raskinuo ugovor s Uljanikom zbog nemogućnosti isporuke u skladu sa sklopljenim ugovorom.

Horvat je rekao da ima dobre vijesti. - Nakon jučerašnjeg sastanka, dobre vijesti. Brod ostaje u Puli i najvjerojatnije će se završiti u Puli, rekao je.

Prema neslužbenim informacijama, koje prenose hrvatski mediji, Ministarstvo gospodarstva planira predložiti Komisiji da samostalno ili zajedno s grupom JDN financira završetak izgradnje toga broda, čime bi se izbjeglo plaćanje milijarde kuna jamstava.

U pulskom brodogradilištu još je nekoliko brodova koji su u početnoj fazi izgradnje, za koje je država također izdala jamstva, a vjerojatno će se pokušati dobiti odobrenje da se ti brodovi dovrše kako bi se izbjeglo aktiviranje tih jamstava.

Prema tim informacijama, hrvatsko izaslanstvo će pokušati dobiti odobrenje Komisije da se država može uključiti u deblokadu računa 3. maja i Uljanika, a također se očekuje da u deblokiranju sudjeluje i strateški partner.

Inače, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. početkom veljače odabrali su Brodograđevnu industriju Split i talijanski Fincantieri za strateškog partnera.

Ministar Horvat prošli utorak najavio je kako će se ovoga tjedna zajednički tim ministarstava gospodarstva i financija, Uprave Uljanika i izabranoga strateškog partnera ići u Bruxelles i s kolegama iz Europske komisije pokušati dogovoriti 'jedno međufinanciranje za koje očekujem da se uključi strateški partner'.

Ročište za odluku o stečaju Uljanik Proizvodnje opreme zakazano za 12. travnja

Trgovački sud u Pazinu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te je za 12. travnja zakazao ročište na kojem bi se zastupnici te tvrtke i Financijska agencija (Fina) kao podnositelj prijedloga trebali očitovati o pokretanju stečaja.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Fina 13. veljače podnijela prijedlog za otvaranje stečaja u kojem je navedeno da je početkom ovog mjeseca Uljanik Proizvodnja opreme, kojoj je osnivač Uljanik - brodogradnja, imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od nešto više od 6,2 milijuna kuna te da ima 67 zaposlenih.

Sud je za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovao Milenu Veljović kojoj je naloženo da ispita postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka te ima li dužnik imovine za pokriće troškova stečajnog postupka, o čemu treba izvijestiti sud najkasnije tjedan prije zakazanog ročišta.

Uljanik Proizvodnja opreme d.d. tvrtka je sa sjedištem u Vodnjanu i s temeljnim kapitalom od 111,6 milijuna kuna.

Kao tvrtka u sklopu Uljanik grupe specijalizirana je za izradu čeličnih konstrukcija i drugih materijala koje se ugrađuju u sve tipove brodova.

(Hina)