Policija je uhitila muškarca koji je godinu dana provaljivao na pulskom, buzetskom i pazinskom području, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Policijski službenici pronašli su počinitelja koji je prije dva tjedna provalio u skladište u Banjolama i odvezao se s ukradenim automobilom. Osim što su pronašli ukradeni automobil, policijski službenici pronašli su i druge predmete koje je muškarac otuđio prilikom brojnih provala na području okolice Pule, Buzeta i Pazina.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja da je 37-godišnjak od početka 2019. godine počinio 12 kaznenih djela, i to deset teških krađa, jednu krađu i jedno kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

Muškarca se sumnjiči da je na pulskom području od 1. rujna prošle godine do 2. veljače provalio u dva apartmana u Barbarigi. Na štetu 61-godišnjeg slovenskog državljanina je otuđio televizor i druge predmete, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je 63-godišnjem slovenskom državljaninu otuđio razni namještaj, kućanske uređaje i alate te motocikl Honda, slovenske registarske oznake, čime ga je oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Počinitelj je provalio u još jedan apartman na području Barbarige te je u njemu neovlašteno boravio oko mjesec dana, a policiji je događaj prijavio 65-godišnji slovenski državljanin koji se iznenadio kada je po dolasku u apartman primijetio da je u njemu netko boravio.

Osim na području Barbarige, počinitelj je provaljivao i na području Medulina, Svetvinčenta i Marčane. U Medulinu je prije dva tjedna provalio u skladište pravne osobe iz Pule i otuđio više komada USB memorijskih stickova i ključ vozila, nakon čega se odvezao u nepoznatom smjeru s automobilom Fiat Ducato, pulske registarske oznake. Time je pravnu osoba iz Pule oštetio za više desetaka tisuća kuna, no policijski službenici uspjeli su operativnim radom pronaći ukradeni automobil i vratiti ga u ruke vlasniku. U Svetvinčentu je 37-godišnjak provalio u vikend kuću i otuđio nekoliko umjetničkih slika, opremu za bazen, televizore, kućanske aparate, boce vina i druge predmete, a šteta koju je pričinio 52-godišnjem vlasniku još uvijek nije u potpunosti poznata.

Na području Marčane i okolice počinitelj je provalio u jednu garažu i otuđio lovačke puke, noževe i druge predmete, čime je 23-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna, dok je pokušaj provale u kuću za odmor 58-godišnjaka ostao neuspješan, s obzirom da se aktivirao sigurnosni alarm te je počinitelj morao pobjeći.

Na buzetskom području počinitelj je početkom 2019. godine provalio u dvije kuće za odmor te je 44-godišnjakinji otuđio dva televizora i razni alat, dok je 58-godišnjaku i 68-godišnjakinji otuđio četverocikl, električni bicikl, tresač maslina i razne druge predmete, čim ih je oštetio za više desetaka tisuća kuna.

Ove godine 37-godišnjak se ''preselio'' na pazinsko područje, gdje je počinio dvije teške krađe i jednu krađu. Iz nezaključane garaže u prizemlju obiteljske kuće u Lindaru otuđio je autoprikolicu, čime je 53-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je na gradilištu kod mjesnog groblja provalio u spremište za alat, iz kojeg je otuđio poklopac kanalizacijske crpne stanice, a potom je iz radnog stroja otuđio gorivo. Time je pravnu osobu iz Buzeta oštetio za nekoliko tisuća kuna. Posljednju provalu počinio je u mjestu Katun Lindarski, gdje je provalio u obiteljsku kuću i otuđio televizor, a potom je iz garaže otuđio kosilice, dijelove za automobile, alat i druge predmete. Time je 68-godišnju vlasnicu oštetio za više tisuća kuna.

Policijski službenici su prilikom pretraga na više lokacija na kojima je osumnjičeni boravio pronašli dio otuđenih predmeta i vratili ih vlasnicima, a kriminalističko istraživanje se nastavlja, s obzirom da su pronađeni i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od počinjenja drugih kaznenih djela. Osumnjičeni je 7. veljače u prijepodnevnim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske, a sumnja se da je navedenim kaznenim djelima pričinio materijalnu štetu od najmanje 350 tisuća kuna. (iPress)