Sutra, u ponedjeljak 9. prosinca, u 13 sati na Općinskom sudu u Puli održat će se ročište u predmetu u kojem gradonačelnik Pule i šef IDS-a, Boris Miletić, tuži legendarnog pulskog rokera i građanskog aktivistu Brunu Langera zbog navoda u intervjuu ‘Svi dobri IDS-ovci su ili mrtvi ili bivši‘, objavljenom  u lipnju ove godine. 

Miletić za navodno povrijeđen ugled, dostojanstvo, čast, dobar glas i ime traži naknadu nematerijalne štete u iznosu od 11.000 kuna.

Na ročištu u ponedjeljak bi se trebao provesti dokazni postupak saslušanjem tužitelja Borisa Miletića i tuženika Brune Langera. Langer je pozvao predstavnike medija da izvijeste javnost o ovom ročištu.

Na sudu u Puli je, podsjetimo, 11. listopada ove godine održano pripremno ročište u spomenutom slučaju, kada je Langer najavio da će tražiti psihijatrijsko vještačenje Miletića ne bi li se utvrdilo je li mu doista povrijeđeno dostojanstvo i ugled te ne bi li psihijatar procijenio i opće psihofizičko stanje te stupanj ubrojivosti gradonačelnika, čiji je javni istup na dan izbora za EU parlament izazvao u javnosti dosta sumnji u njegovu sposobnost da odgovorno obavlja gradonačelničku funkciju, pogotovo stoga jer su se i ranije pojavljivale priče o navodnoj Miletićevoj sklonosti konzumiranju droge…

Prije svih izbora nužno testiranje poličara na droge

Uoči ročišta, vođa Atomskog skloništa dao je i izjavu za HTV u kojoj je podsjetio na činjenicu da je on i ranije tražio od gradonačelnika Miletića, te od bivše župana Ivana Jakovčića da se, kao i svi ostali kandidati na istarskim lokalnim izborima, testiraju na droge dajući pramen kose na analizu (što su svi ostali kandidati i učinili). Langer je nakon ročišta u izjavi za Promise.hr podsjetio da su Miletić i Jakovčić jedini odbili učiniti tu pouzdanu analizu, premda je u javnosti bilo dosta priče o njihovoj navodnoj sklonosti kokainu.

Langer je podsjetio i na svoje ranije izjave HTV-u u kojima se doticao te tematike te je istaknuo da on i danas sumnja u službenu verziju smrti mlade Martine Duras Pauletić, nekadašnje bliske suradnice i savjetnice pulskog gradonačelnika, koja je preminula u lipnju 2012. godine.

Kao razlog smrti mlade djevojke navedeno je, da podsjetimo, trovanje plinom, odnosno samoubojstvo trovanjem plinom, dok se u Puli, pa i među ljudima koji su nakon tragedije razgovarali s ocem nesretne djevojke, govorilo da je predoziranje drogom uzrok njezinog preranog odlaska.

”Tvrdim da je čestita mlada Puljanka, Martina Duras Pauletić, u trenutku kada se zaposlila u Gradu Puli ušla u grotlo zla zbog čega je, nažalost, kasnije tragično završio njezin život – izjavio je u lipnju 2012. poznati istarski aktivist Bruno Langer potpisniku ovih redaka, te je dodao da je najveće licemjerje koje je ikad čuo od dua Miletić i Jakovčić zapomaganje i stalno traženje sućuti i pijeteta, dok u suštini žele zataškati cijelu priču.

”Isto zapomaganje čulo se i iz Uprave Glasa Istre nakon samoubojstva Đani Bažona, tadašnjeg potpredsjednika Uprave ‘Glasa Istre’. I tada su apelirali na pijetet, sućut prema obitelji, da bi kasnije sve malverzacije vezane uz Glas Istre pripisali njemu, pokojniku koji se više nije mogao braniti, a za čiji su duševni mir prije toga ‘ toliko brinuli’ – podsjetio je prije sedam i pol godina Bruno Langer.

Podsjetimo, mlada IDS-ovka Duras pronađena je mrtva u podstanarskom stanu, a prema policijskom izvješću stradala je od trovanja ugljičnim monoksidom iako su stručnjaci utvrdili da su plinske instalacije bile ispravne.

”Za mene je znakovito što su 2009. godine, kada su se istarski oporbeni političari uoči lokalnih izbora podvrgnuli testiranju na droge, dajući pramen kose na analizu privatnom laboratoriju, Jakovčić i Miletić to odbili – istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju Bruno Langer, te dodao kako bi se svi političari, pa tako i IDS-ov dvojac, trebali testirati na droge, jer upravljaju i raspolažu javnim novcem.

Onog trenutka kada se političar počinje opskrbljivati drogom, postaje dio narkomafije, jer pada u njihove ralje. Na taj način narkomafija preuzima upravljanje gradom i županijom. Stoga je krajnje vrijeme da se i u Hrvatskoj, po uzoru na SAD, gdje je 1987. donesen takav zakon, svi pretendenti na lokalne, regionalne i državne funkcije testiraju na droge – decidiran je bio Langer 2012. godine, a na te svoje izjave, koje je dao tada i za Hrvatsku televiziju, podsjetio je i uoči zadnjeg ročišta, u razgovoru s novinarom HTV-a te u razgovoru s novinarom portala Promise.hr.

Podsjetimo, i Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, koji je bio kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima, pristao je svojedobno dati pramen kose za analizu na droge.
”To što su tada Jakovčić i Miletić odbili postupiti poput većine nas oporbenjaka bila je njihova predvidljiva reakcija, budući da se dio predizborne kampanje u Istri vodio vezano uz pitanje moguće ovisnosti političara o drogama, o čemu se bruji godinama. Takvim nepostupanjem ili nešto skrivaju ili vode političku taktiku, pokazujući moć u odnosu na “sitnu“ oporbu, koja neće i ne može njima diktirati kako će se ponašati”, poručio je tada Hrelja, donosi promise.hr