Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon primitka kaznene prijave Policijske postaje Buzet, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja 21-godišnjeg rumunjskog državljanina i podiglo pred Općinskim sudom u Pazinu neposrednu optužnicu protiv njega zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik tijekom studenog 2019. godine, s ciljem da se nepripadno imovinski okoristi prijevozom stranih državljana iz Republike Hrvatske do državne granice sa Slovenijom, kako bi oni mogli nezakonito prijeći državnu granicu, sa nepoznatom osobom dogovorio prijevoz sirijskih državljana koji nemaju zakonom regulirani boravak u Republici Hrvatskoj, za unaprijed dogovoreni ali točno neutvrđeni novčani iznos, koji bi bio isplaćen po obavljenom prijevozu.

Osnovano se sumnja da je 24. studenog 2019. prema uputama dobivenih putem mobitela od nepoznate osobe kupio osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka, nakon čega je istog dana oko 19,00 sati na prethodno dobivenoj lokaciji u vozilo primio sirijske državljane koji su ranije nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske i krenuo prema Istri kako bi ih prema dobivenim uputama iskrcao u mjestu gdje su sirijski državljani trebali nezakonito prijeći državnu granicu, no istog su ga dana u večernjim satima, zajedno sa sirijskim državljanima, zaustavili policijski službenici u mjestu Ročko Polje.

Uz neposrednu optužnicu, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je protiv 21-godišnjeg okrivljenika podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora koji je Općinski sud u Pazinu usvojio i okrivljeniku odredio istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći uz zamjenu za jamstvo u iznosu od 100.000,00 kuna u novcu.

(iPress)