Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je podiglo neposrednu optužnicu protiv 60-godišnje talijanske državljanke zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. 

Okrivljenicu se tereti da je od 1. siječnja 2015. do 30. travnja 2016. u Bujama, kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Bujama, svjesna i htijući da to društvo izbjegne plaćanje poreza velikih razmjera postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit.

Znajući da su sa računa trgovačkog društva kojem je ona odgovorna osoba izvršene isplate u njezinu korist (ukupno oko 17.800.000,00 kuna) navedene isplate nije prijavila nadležnoj poreznoj upravi niti je obračunala, obustavila i uplatila porez na dohodak od kapitala.

Uslijed toga je došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu od oko 11.800.000,00 kuna čime je oštetila državni proračun Republike Hrvatske za navedeni iznos, a za koji se trgovačko društvo nepripadno imovinski okoristilo. Tereti ju se da kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva od 1. siječnja 2015. do 18. lipnja 2016. u Bujama, protivno odredbama Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu, nije vodila poslovne knjige i to dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige, kao i ostale evidencije koje je po zakonu bila dužna voditi. 

Glede trgovačkog društva sa sjedištem u Bujama, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je na temelju čl. 206. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku odbacilo kaznenu prijavu zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. KZ-a jer iz podataka iz sudskog registra proizlazi da je prijavljeno trgovačko društvo brisano iz registra u 2018. godini, pa se radi o okolnosti koja isključuje kazneni progon. (iPress)