Keith Schembri, bivši predstojnik ureda malteškog premijera, uhićen je u vezi s istragom ubojstva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije, objavili su u srijedu mediji.

Schembri je uhićen u utorak, istoga dana kada je premijer Joseph Muscat objavio da je predstojnik njegova ureda podnio ostavku, prenosi list The Times of Malta.

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji auto bombe u listopadu 2017., na svom je blogu optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su u utorak podnijele ostavke.

Nakon Schembrija ostavku je podnio i ministar turizma Konrad Mizzi, a svoju je dužnost zamrznuo ministar gospodarstva Chris Cardona.

Istraga o počiniteljima ubojstva istraživačke novinarke dobila je zamah otkako je 20. studenoga uhićen Yorgen Fenech na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći. Fenech traži imunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o slučaju.

Caruana Galizia je prije smrti zaprimila podatke o ugovoru o elektrani u kojoj je Fenech dioničar. Lani je otkriveno da je Fenech vlasnik kompanije 17 Black u Dubaiju koja je trebala biti izvor sredstava tajnim offshore kompanijama koje su otvorili Schembri i Mizzi.

U utorak su izvori za Times of Malta rekli da je Fenech otkrio informacije istražiteljima koje povezuju Schembrija s korupcijom. Policija je u utorak pretražila Schembrijin dom.

(Hina)