Policijski službenici proteklog su vikenda od 1. do 3. studenoga u nadzoru prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba, priopćeno je u ponedjeljak iz MUP-a.

U akciji pojačane kontrole prometa na području svih policijskih uprava, utvrđeno je 270 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 4,29 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU Međimurske.

Policija je utvrdila 1.584 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske od 228 km na sat.  Utvrđeno je i 302 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 87 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, njih 39, dok je najmanje utvrđeno na području PU bjelovarsko-bilogorske, dubrovačko-neretvanske, krapinsko-zagorske te ličko-senjske, gdje su zabilježena tri takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 214 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU primorsko-goranskoj, 16 takvih prekršaja.

Najviše prekršaja u vožnji pod utjecajem alkohola počinili vozači od 18 do 24 godina

Analizom je utvrđeno kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (85 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa zatečeno je i 17 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 18 teških prekršaja, od vožnje u pijanom stanju, vožnje bez položenog ispita do vožnje usprkos izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom.

Iz MUP-a ističu da se usprkos navedenim aktivnostima policije, u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na prometnicama Hrvatske dogodilo osam prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 12 osoba, četiri su osobe zadobile teške ozljede, a četiri lakše ozljede.

U svih osam prometnih nesreća, krivac je ljudski faktor, odnosno kao uzrok nastanka prometne nesreće utvrđena je - brzina kretanja vozila neprilagođena uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć).

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, prilikom čega dolazi do sudara vozila iz suprotnog smjera ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta vozila na pješake ili bicikliste.

 Od navedenih osam nesreća, četiri nesreće skrivile su osobe mlađe životne dobi, starosti od 17 do 22 godine.

(Hina)