Antimafijaško tužiteljstvo iz Milana raskrinkalo je zločinačku skupinu koja je ilegalno transportirala otpad, a među destinacijama na kojima su se nalazila potencijalna ilegalna odlagališta bila je i Hrvatska. U finišu operacije kodnog naziva “Feud” uhićeno je ukupno 11 članova ove skupine. Riječ je o pripadnicima talijanske ‘Ndranghete', koji su se povezali s nekoliko tvrtki za zbrinjavanje otpada. Te firme prikupljale su smeće i to naplaćivale, no nisu ga dalje zbrinjavale već su ga lokalni mafijaši ilegalno odvozili i odbacivali.

Istražitelji su do ovog otkrića došli nakon što su gotovo godinu dana tajno pratili i prisluškivali ljude za koje su sumnjali da su dio kriminalnog lanca. Iz tajnih snimki tako se moglo doznati da mafijaši nude i prijevoz otpada do Hrvatske te još nekih zemalja, poput Njemačke, Turnisa i Turske. Je li doista smeće iz Italije završilo ilegalno odbačeno negdje u Hrvatskoj tek treba biti otkriveno. Zato je antimafijaško tužiteljstvo najavilo da će u nastavku istrage dodatno analizirati sve kontakte osumnjičeni mafijaša te pokušati rekonstruirati cijelu trasu kamiona koji su kretali iz tvrtki za zabrinjavanje otpada na sjeveru Italije, donosi Telegram.hr

Požar otkrio ilegalno skladište smeća

Ova operacija započela je u listopadu prošle godine nakon velikog požara na odlagalištu otpada u Corteoloni kod Pavie nedaleko Milana. Taj požar, tijekom kojeg su u zrak otišli i opasni otpadni plinovi, izbio je 3. siječnja, a otvorio je pitanje način zbrinjavanja otpada na talijanskom sjeveru. Još jedan požar, koji je plamtio gotovo puna dva tjedna, izbio je u veljači ove godine u skladištu u samom Milanu. Toliki požari smeća bili su krajnje sumnjivi, a sada se pokazalo da su te sumnje bile opravdane.

Otkriveno je da su doista u pitanju bila ilegalna odlagališta, koja su stvorili pripadnici ‘Ndranghete. Otpad koji se u velikoj mjeri prikupljao u gradovima i industrijskim postrojenjima jednostavno bi odvozili u napuštena tvornička skladišta. Transport smeća išao je preko nekih legalnih, ali i dijela fiktivnih firmi za zbrinjavanje otpada. Skladišta nekadašnjih tvornica u kojima su mafijaši odbacivali smeće – a radilo se o industrijskom, pa čak i o medicinskom otpadu – zatim su zatvarana. U nekim slučajevima vrata su im zavarivana i smeće je tako, potpuno nezakonito, bilo odloženo.

Tvrtke koje su bile uključene u ovaj ilegalni odvoz smeća, pod izlikom da ga doista zbrinjavaju, uredno su naplaćivale svoje usluge. Sumnja se da je su u proteklih godinu dana nezakonito zaradili 1,7 milijuna eura.

 

Te firme nisu, međutim, imale nikakva postrojenja za oporabu otpada, niti posebne lokacije za njihovo zbrinjavanje, već su jednostavno smeće bacale u duboke jame koje su pripadnicima ‘Ndranghete bile poznate od ranije. U njima su prije skrivali oružje i drogu.

Istražitelji, dakle, sumnjaju da je ova skupina krijumčarila otpad s talijanskog sjevera na jug i tamo ga ilegalno odlagala, no s obzirom da je nekoliko ilegalnih skladišta izgorjelo na sjeveru zemlje, izgleda da je otpad dovožen i s juga na sjever te tamo odbacivan.

Istražitelji prisluškivali mafijaše

Prema tajno snimljenim razgovorima Romanello u ovom poslu nije imao nikakvih problema, sve je išlo vrlo glatko. Priznao je to i jednom od svojih suradnika, vlasniku tvrtke Smr Ecologia Matteu Molinariju. Prema dijelu transkripta njihovog razgovora što su ga objavili talijanski mediji Romanello je Molinariju rekao: “Ne, namam nikakvih problema. Pa imam tri tvrtke, Matteo”.

U tome mu je, prema sumnjama antimafijaškog tužiteljstva, pomagala upravo ekologinja Sara Costenaro. Ova 43-godišnja konzultantica bila je svjesna da radi nešto nezakonito. To je i priznala u jednom telefonskom razgovoru što su ga istražitelji snimili. Prijatelju je rekla kako nikada nema “regularne” klijente. Zatim mu je objasnila kako je nužno da ostvari dovoljne prihode kako bi mogla uzdržavati sebe i sina prije nego što završi u zatvoru.

Romanello je, pak, u dogovoru s njom planirao izvoz otpada i u inozemstvu, van granica Italije. Uz Hrvatsku, u razgovorima se spominju Njemačka, Tunis i Turska. Naime, nakon što je Kina 2017. smanjila uvozne kvote za plastiku, bilo je nužno pronaći alternativne rute. I Romanello ih je pronašao. Najkraća je bila sa sjevera Italije na jug te zemlje, ali evidentno traži i modalitete kako da smeće izveze u inozemstvo.

“Spalionica u Njemačkoj izravno u vagonima”, sugerira Romanello konzultantici. “Ok, ok”, uzvraća mu ona, “želim znati tvoje izlaze… možda neko odlaganje u Hrvatskoj bi ti moglo biti interesantno?” “Da, naravno”, spremno kaže Romanello. “To znači 55 eura više za transport”, objašnjava Sara Costenaro, opširnije donosi Telegram