Dražen Letić (46), uhićen u srpnju ove godine u Srbiji zbog sumnje da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu skupinu koja krijumčari kokain, tereti se i da je špijunirao za hrvatsku obavještajnu službu, tvrdi u nedjelju beogradski tisak.

Letića se sumnjiči da je dio međunarodne kriminalne skupine koju predvodi Michael Dokovich, osumnjičen za šverc 600 kilograma kokaina vrijednog 18 milijuna eura, a osim kurirskog angažmana u prijenosu novca, Letiću se na teret, prema saznanjima lista "Blic", stavljaju i optužbe za špijunažu.

Istraga protiv Letića u vezi sa švercom kokaina dovela je, kako navodi "Blic", i do novih sumnji o njegovim kriminalnim radnjama.

Prema neslužbenim saznanjima, Više tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je protiv Letića postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo špijunaže, a prema navodima neimenovanog izvora "Blica", "sumnja se da je Letić prethodnih šest godina radio za hrvatsku obavještajnu službu".

Odvjetnik osumnjičenog Dražena Letića, na pitanje "Blica" da li je istina da njegovog klijenta tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici tereti i za špijanažu, kratko je odgovorio: "Nemam komentar. Istraga je u u tijeku".

Osumnjičeni Dražen Letić uhićen je sredinom srpnja ove godine i u pritvoru je u Beogradu.

"Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do uhićenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obavještajnu službu. On se tereti da je po zahtjevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu iskaznicu Ministarstva obrane Srbije za treću osobu, pokušavajući na taj način diskreditirati tu osobu", tvrdi neimenovani izvor "Blica" za kojeg list navodi da je "upoznat sa slučajem".

Za kazneno djelo špijunaže Letiću po KZ Srbije prijeti i do 15 godina zatvora, a uz to je - zajedno sa državljankom Bosne i Hercegovine - suočen i s optužbama da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu skupinu na čijem je čelu Michael Dokovich (60), koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina vrijednog 18 milijuna eura iz Urugvaja u Švicarsku.

Letić i Nevenka Čuturić, inače Dokovicheva djevojka, uhićeni su 13. srpnja, a Hrvatska je - kako navodi "Blic" - raspisala tjeralicu za Nevenkinim bratom Sinišom Čuturićem, također osumnjičenim za prijenos novca.

Letića istražitelji sumnjiče i da je prodao 11 grama kokaina u Rovinju, i to kao član internacionalnog klana Michaela Dokovicha.

Pažnja istražitelja usmjerena je ka Dokovichu - pravog imena Iljmija Frljučkić, ali osobe sa više identiteta - nakon što je prošle godine na graničnom prijelazu Bregana između Slovenije i Hrvatske zaustavljen “mercedes” u kome su bili njegova djevojka Nevenka Čuturić i njezin brat Siniša, kada je policija našla i zaplijenila milijun eura.

U Hrvatskoj su u srpnju uhićeni i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35), kojeg USKOK sumnjiči da je Dokovichu u policijskom sustavu tražio identitete osoba koje bi zatim Dokovich koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata, stvarajući sebi nove identitete, te Pero Šarac zvani Pjer (47), kojeg USKOK sumnjiči da je bio kontakt osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike, piše "Blic".

Službenih potvrda pisanja lista o navodnim optužbama za hrvatsku obavještajnu službu za sada nema.

(Hina)