Atlantska plovidba izvijestila je u četvrtak da je helikopter brazilske mornarice stigao na brod AP Dubrava na kojem je u srijedu poslijepodne došlo do nesretnog slučaja prilikom ispiranja tanka pri čemu su dvojica članova posade poginula, a još dvojica su ozlijeđena.

"Nažalost, prema obavijesti s broda, medicinski tim je utvrdio smrt dvojice članova posade dok su druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom prevezeni na kopno radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenja.

Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu pretpostavljeno zbog stresnog stanja", izvijestila je Atlantska plovidba.

Tvrtka je pritom demantiranja "dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima", da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed 'raznih eksplozija', ističući da se, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj dogodio tijekom radnih aktivnosti, "konkretno rada na ispiranju tanka".

Analizu događaja i konkretne uzroke utvrditi će nadležna tijela Maršalovih otoka čiju zastavu brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubaro u Brazilu.

Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik, izvijestila je Atlantska plovidba, dodajući da do objave nalaza navedenih institucija ne mogu objavljivati bilo kakve pretpostavke.

Dubrovački dnevnik doznaje kako su dvije osobe koje su smrtno stradale iz Ploča i Metkovića, dok su ukrajinski pomorac i Korčulanin stabilno i izvan životne opasnosti.

"Obitelji svih članova posade su pravovremeno obaviještene o događaju, osigurali smo svu neophodnu pomoć zapovjedniku i posadi broda po dolasku u Tubarao te dodatno u Brazil uputili i zaposlenika Glavnog ureda kao potporu", kažu u Atlantskoj plovidbi.

Atlantska plovidba u četvrtak je objavila da je u srijedu kasno poslijepodne došlo do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku, ozlijeđena su četiri pomorca od kojih dvojica ne daju znakove života, a dvojica ozlijeđenih su stabilno.

"Jučer, 17. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima tijekom obavljanja radnih aktivnosti došlo je do nesretnog slučaja na brodu AP Dubrava zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen oko 150 nautičkih milja", objavila je dubrovačka brodarska tvrtka putem Zagrebačke burze.

Ozlijeđena su četiri pomorca - tri hrvatska državljana i jedan ukrajinski pomorac - te je odmah zatražena hitna medicinska pomoć od brazilskih vlasti, obalne straže i mornarice. Dvojica ozlijeđenih su stabilno, a dva člana posade ne daju znakove života unatoč kontinuiranim mjerama reanimacije od posade po uputama liječnika, navode iz Atlantske plovidbe.

Zapovjednik, posada broda i kompanija čine sve kako bi čim prije uspjeli iskrcati ozlijeđene članove posade, ističu iz Atlantske plovidbe napominjući kako se očekuje dolazak helikoptera tijekom jutarnjih sati s obzirom da zbog jučerašnjih vremenskih uvjeta na moru, udaljenosti broda od obale i noći helikopter nije bio u mogućnosti odmah poletjeti.

Brod će po iskrcaju ozlijeđenih i obavljanju svih procedura u luci Tubarao nastaviti komercijaIno putovanje, navodi se u priopćenju.

"Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući", zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe, iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

(Hina)