Podmorskim pregledom teretnog broda "Agios Rafail", koji se u utorak ujutro nasukao u uvali Jamici nedaleko od pulskog Muzila, utvrđeno je da je oštećen na pramčanom dijelu i da mu je razderana oplata iznad morske linije, no nema opasnosti od prodora mora u brod koji je plovio bez tereta, a nije uočeno ni onečišćenje mora, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture. 

Na brodu koji plovi pod moldavskom zastavom sedam je članova posade u kojih je provjerena koncentracija alkohola u krvi. Pregledana je i brodska administracija, a pregledom trupa je utvrđeno da u brod ne prodire more te da je spreman za plovidbu. Uz nadzor službenika pulske Lučke kapetanije, brod je odsukan vlastitim pogonom, nakon čega je Lučka kapetanija zapovjedniku broda izdala nalog za plovidbu prema luci Štinjanu u pratnji pilota. Brod je ondje pristao na sigurni vez, a nastavljen je očevid kako bi se utvrdili uzroci te pomorske nesreće.

Mjesni ribar obavijestio je u 7,24 sata Lučku kapetaniju da se brod nasukao, a kad su stigli na mjesto nesreće, službenici Lučke kapetanije zatekli su brod koji se pokušava odsukati. Zapovjedniku broda naređeno je da zaustavi sve aktivnosti i pusti ih da se ukrcaju u pratnji ronioca, koji je angažiran radi podmorskog pregleda brodskoga trupa.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, pulska Lučka kapetanija zabranila je brodu da isplovi dok predstavnici Hrvatskog registra brodova, nakon popravka nastalih oštećenja, ne utvrde u kakvom je stanju i može li sigurno u samostalnu plovidbu.

Teretni brod "Agios Rafail" koji plovi pod grčkom zastavom nasukao se u utorak ujutro u Puli u uvali Jamica ispod Muzila, nitko od članova posade nije ozlijeđen, a nema ni štete za okoliš, doznaje se u pulskoj Lučkoj kapetaniji.

Riječ je o teretnom brodu koji je trebao prevesti teret kamena iz štinjanske vale u Italiju. Kako se neslužbeno doznaje, kapetan broda je, iz za sada neutvrđenih razloga, zadržao kurs prema Muzilu umjesto da skrene prije lukobrana. Uslijed tog manevra, brod je nastavio ploviti prema Muzilu, zabivši se pramcem u stijene.

Zahvaljujući vlastitom pogonu, brod se krmom uspio izvući sa stijena te otploviti na sigurno. Trenutno, brod plovi prema štinjanskoj vali, gdje će inspektori Ministarstva mora odnosno Lučke kapetanije Pula obaviti očevid te pokušati utvrditi točan uzrok nesvakidašnje pomorske nesreće u pulskom akvatoriju.

"Ono najvažnije - nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora. Dolaskom na mjesto događaja vidjeli smo da je broj jednom trećinom nasukan, međutim u kratko vrijeme on se sam svojim pogonom uspio odsukati", izjavila je kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko Škerjanc.

(Hina)