Baner
Zdrav život
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Studije pokazale da je izbacivanje glutena iz prehrane zdravih ljudi štetno

Objavljeno: 13.03.2017. | 13:18





Pošalji na:

 
 
 

NEW YORK - Iako u svijetu vlada trend izbjegavanja namirnicama koje sadrže gluten, Američka udruga kardiologa u četvrtak je objavila rezultate istraživanja po kojima je izbacivanje iz prehrane te proteinske komponente prisutne u pšenici, raži i ječmu povezano s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2. Studija je provedena u tridesetgodišnjem razdoblju na 200.000 osoba, izvješćuju američki mediji.

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži. Naime, dosad nijedna znanstvena studija nije dokazala stvarnu opasnost po zdravlje.

Po podacima iz prošle godine, od celijaklije u Hrvatskoj boluje oko 90.000 ljudi, a u SAD-u i u Francuskoj jedan posto.

Sumnju na celijakiju s 80 posto točnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za točnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Znanstvenici s Harvarda su, objedinivši rezultate triju studija u kojima je tijekom 30 godina sudjelovalo 200.000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnosticirane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu.

Po rezultatima što ih je objavila Američka udruga kardiologa, kod osoba koje su redovito konzumirale gluten - prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama, evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su kruh, pizza, tjestenina, peciva i muffini.

Nasuprot tome, znanstvenici su konstatirali da su osobe koje su favorizirale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane, a poznato je da takva hrana smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa.

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima te vitaminima i mineralnima, a poznato je da je sve to dobro za zdravstveno stanje. Upozoravaju i da takva hrana može sadržavati brojne toksične aditive.

Glikemijski indeks kategorizira hranu prema brzini podizanja razine glukoze, odnosno šećera u krvi. Hrana s niskim glikemijskim indeksom probavlja se dulje i zato uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi, za razliku od one s visokim. (Hina)







 

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

Baner

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:417750
293185Gost
Bejewel
Igrano:152529
8984Gost
Tetris
Igrano:119979
1318500Gost
Pacman
Igrano:73119
165390Gost
Gold miner
Igrano:54207
420000Gost
Jamb
Igrano:40680
1322Gost
Snake
Igrano:20819
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17456
58Gost
Frogger
Igrano:15337
15170Gost
Invaders
Igrano:12116
111730lab
Simon
Igrano:10072
27Gost
Sudoku
Igrano:10050
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8536
Gost
Opasno nebo
Igrano:8335
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7873
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7753
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7275
Gost
Ninja Kid
Igrano:6803
6000Gost
Ninja
Igrano:6670
Gost
Klonovi
Igrano:6185
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE