Baner
Zdrav život
NASLOVNICAISTRAGRADOVI I OPĆINECRNA KRONIKAHRVATSKAVAŠE VIJESTIGOSPODARSTVOKULTURASPORTSVIJETMAGAZINWEB KUHINJAZDRAV ŽIVOTTECHNOĐIR PO ISTRI

Kvinoja bi mogla postati žitarica budućnosti

Objavljeno: 21.02.2017. | 10:01

Zadnja izmjena: 21.02.2017. | 10:05



Pošalji na:

 
 
 

Kvinoja, sveta "majka žitarica" drevne civilizacije Inka, mogla bi postati važna namirnica u budućnosti zahvaljujući otkrivanju njezinih genetskih tajni.

Znanstvenici su mapirali genom kvinoje i identificirali gen kojim bi se moglo manipulirati kako bi se uklonio prirodno gorak okus te žitarice i utro put za znatno širenje njezine komercijalne upotrebe.

Kvinoja dobro podnosi teške uvjete i raste u slanom i tlu loše kvalitete, na visokim nadmorskim visinama i u hladnim temperaturama, što znači da se može uzgajati na mjestima gdje bi druge žitarice, poput pšenice ili riže, teško uspijevale.

Botaničar Mark Tester sa Znanstveno-tehnološkog fakulteta kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji izdvojio je gen kvinoje koji uzrokuje proizvodnju saponina, kemijskih spojeva koji joj daju gorkast okus. Ta spoznaja može omogućiti uzgoj kvinoje bez saponina i proizvodnju slađeg sjemena.

Sada se kvinoja nakon žetve moči i suši kako bi se uklonili saponini.

"Kvinoja se aposlutno nedovoljno iskorištava", rekao je Tester u radu objavljenom u časopisu Nature. "Visoko je nutritivna, nema glutena, bogata je proteinima, mineralima i vitaminima i važno, ima vrlo dobar balans aminokiselina, što je neobično za žitarice", kazao je.

Kvinoju se može jednako koristiti kao rižu ili pšenicu. Može biti skuhana i poslužena kao zaseban obrok, može se pretvoriti u tjesteninu, biti dodatak u juhama, jesti kao žitarica i fermentirati za proizvodnju piva", kaže Tester.

Biljka je drevnim Inkama bila sveta. Tijekom osvajanja Južne Amerike prije 500 godina, španjolski konkvistadori suzbijali su uzgoj kvinoje jer su je autohtoni narodi koristili i u vjerskim svečanostima. Inke su tjerali da umjesto kvinoje uzgajaju pšenicu.

Globalno, kvinoja je minorna biljka, uzgaja se uglavnom u Peruu i Boliviji. Ali s trendom širenja zdrave prehrane, raste joj popularnost i na zapadu. (H)







 
Komentari (1)
Kvinoja bi mogla postati genetski modificirana žitarica budućnosti !!!!
1 Utorak, 21 Veljača 2017 15:12
anti-fascist
Znanstvenici su mapirali genom kvinoje i identificirali gen kojim bi se moglo manipulirati kako bi se uklonio prirodno gorak okus te žitarice i utro put za znatno širenje njezine komercijalne upotrebe.

NAJNOVIJE VIJESTI

<
1 / 4
>

NAJKOMENTIRANIJE

NAJČITANIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI

NAJČITANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

NAJKOMENTIRANIJE POSLJEDNJIH 15 DANA

Mahjongg
Igrano:416664
293185Gost
Bejewel
Igrano:152212
8984Gost
Tetris
Igrano:119103
1318500Gost
Pacman
Igrano:72810
165390Gost
Gold miner
Igrano:54105
420000Gost
Jamb
Igrano:40496
1322Gost
Snake
Igrano:20797
3814Gost
Hexxagon
Igrano:17395
58Gost
Frogger
Igrano:15217
15170Gost
Invaders
Igrano:12074
111730Gost
Simon
Igrano:10052
27Gost
Sudoku
Igrano:10011
148000Gost
Crvena Brada
Igrano:8514
Gost
Opasno nebo
Igrano:8321
Gost
Gurni Pingvina
Igrano:7857
Gost
Jetpack Stan
Igrano:7736
19715Gost
Ufo Joe
Igrano:7262
Gost
Ninja Kid
Igrano:6774
6000Gost
Ninja
Igrano:6661
Gost
Klonovi
Igrano:6168
Gost
1
2
3
4

iPress.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice iPress.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice iPress.hr kliknite na SLAŽEM SE