U Hrvatskoj će se u proljeće iduće godine provesti popis stanovništva, propisano je Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji je u petak, nakon jednotjedne odgode i jutrošnjeg sastanka vladajuće koalicije, donio Hrvatski sabor.

Popis će trajati od 1. travnja do 7. svibnja 2021. , a provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka.

Novina je da će se od 1. do 10. travnja, u prvoj fazi, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja stanovništvo, kućanstva i stanove popisivat će popisivači.

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku (DZS), država je za taj posao osigurala 177,3 milijuna kuna.
Glasovanje o predmetnom zakonu, Sabor je odgodio prošli petak, manjinski su zastupnici srušili kvorum jer Vlada, a potom i zastupnici, nisu prihvatili amandmane njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Zbog zakona se jutros sastala vladajuća koalicija.  Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka je najavio da će se voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova.
Zakon će se donijeti sa uputstvima koja tijekom ožujka utvrditi DZS. Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova manjina, rekao je Bačić.

Sedam opomena u 20-ak minuta

Zakon o popisu stanovništva Sabor je donio većinom glasova, 'za' su bila 72 zastupnika, četiri su bila suzdržana, 24 protiv.
Izglasavanju je prethodila žustra, 20-minutna rasprava, o čijoj žustrini svjedoči i sedam opomena koje je zastupnicima podijelio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pozivao je oporbene kolege da ne sudjeluje u glasovanju, odnosno "igrokazu", kako bi se, kaže, vidjelo hoće li trgovačka hrvatsko-srpska koalicija opstati nakon današnjeg dana, kako će manjinci odraditi svoj posao, je li pao trgovački dogovor između premijera Plenkovića i Pupovca.

Božo Petrov (Most) poručuje kako će popis pokazati goleme posljedice politika raznih vlada posljednjih godina, odnosno iseljavanje stanovništva. "To određeni političari sada koriste za skupljanje političkih bodova, svjedočimo prešetavanju preko Markova trga, od Sabora do Vlade, određeni političari traže na popisu određna prava za svoje manjine u Hrvatskoj kojih nema u njihovim matičnim zemljama", reka je Petrov.

Arsen Bauk (SDP) osudio je sve istupe koji su "bili vrijeđanje na nacionalnoj osnovi".

"Nacionalistički folklor u dvorani nije potreban", istaknuo je te zatražio da vladajuća većina izvijesti kako su riješili prijepore oko zakona, odnosno amandmana.
Za Zakon o popisu stanovništva Branko Bačić (HDZ) kaže da je sjajan, u skladu s onima po kojima su provedeni raniji popisi. Na nikakav način, se ničija prava ne smanjuju ili povećavaju u odnosu na ranije zakone, naglasio je Bačić, koji poručuje kako je "svaka objeda iz oporbe neutemeljena i neprimjerena i ima namjeru pokušati posvađati vladajuću većinu, ali neće uspjeti".

(Hina)