Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je u četvrtak kako u Istri nema niti jedan registriran slučaj zaraze koronavirusom, dodavši međutim kako se "situacija mijenja iz dana u dan s obzirom na to da se u susjednoj Italiji šire rizična područja".

"Pratimo situaciju i u koordinaciji smo s Nacionalnim stožerom civilne zaštite koji je postao referentni centar za izdavanje bilo kakvih mjera i radnji u pogledu kontrole i sprječavanja pojave i širenja virusa u Hrvatskoj", kazao je Stojanović na konferenciji za novinare.

Dodao je i kako je u međuvremenu stigao negativan nalaz 30. godišnjeg Puljanina koji je jučer zadržan i hospitaliziran u pulskoj Općoj bolnici zbog febrilnog stanja i određenih simptoma kao i zbog činjenice da se vratio iz rizičnog područja odnosno iz Milana.

Voditeljica službe Epidemiologije pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije dr. Jasna Valić naglasila je kako mjesta za paniku nema te kako sve škole, vrtići, javne ustanove u Puli i dalje provode svoje redovne djelatnosti. Što se pak tiče javnih okupljanja i sličnih događaja koji se također nesmetano organiziraju i održavaju, navela je ona, o bilo kakvoj promjeni vodit će se preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ustvrdivši kako je cjelokupni sustav zaštite u Istri danas spreman odgovoriti na sve izazove, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac izvijestio je kako su na tri istarska granična prijelaza (Kaštel, Plovanija i Požane) dopremljena tri kontejnera koji će se tijekom dana montirati i opremiti kako bi sanitarni inspektori obavljali informativne preglede putnika koji dolaze iz rizičnih područja.

 

(Hina)