Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.

Ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika.

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon što je napokon pripremljen novi prijedlog s malim preinakama ranijeg prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici EU-a su se ponovno okupili, ali su se brzo razišli bez dogovora.

Plenković: morat ćemo uložiti dodatni napor za kompromis o proračunu EU-a

Čelnici zemalja članica nisu uspjeli u prvom pokušaju postići kompromis o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. godine jer su razlike u stajalištima između bogatih zemalja neto uplatiteljica i siromašnijih netko korisnica bile prevelike.

"Morat ćemo uložiti dodatni trud kako bismo postigli kompromis. Danas nije bio taj trenutak, a s aspekta Hrvatske možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli u pregovarački okvir uvrstiti naš posebni status, a to je da smo jedina zemlja koja je koristila samo jedan sedmogodišnji proračun, a također smo uspjeli uvrstiti pitanje depopulacije, demografske revitalizacije, što nikada prije nije bilo u pregovaračkoj kutiji", rekao je Plenković.

Prema prijedlogu koji je napravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predviđena je dodatna alokacija za zemlje koje su koristile samo jedan sedmogodišnji proračun, a toj definiciji odgovora jedino Hrvatska, te su predviđena dodatna sredstva za zemlje koje su bilježile veće demografske gubitke zbog iseljavanja.

"S te strane, kolege gledaju na taj naš napor kao da smo otprilike, kolokvijalno govoreći, gurnuli nogu u vrata. Ta nas pozicija sada čeka, ona je tu za nas. Međutim, trebat ćemo svi zajedno još puno raditi da bismo postigli cjelovit kompromis", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da ne može procijeniti kada će biti sazvan novi samit za novi pokušaj dogovora o VFO-u.

"Kad bi se ponovno našli idući tjedan, bojim se da bismo bili na istim pozicijama kao i danas. Morat ćemo u predstojećem razdoblju naći modalitete kako približiti stajališta, vidjeti kada će situacija biti zrela i onda se ponovno naći", kaže Plenković.

On je rekao da se o pitanju uvrštavanja vladavine prava, kao uvjeta za korištenje europskih sredstava, nije puno razgovaralo.

"Pozicija većine zemalja je potpuno jasna i nitko nema ništa protiv da se poštuje vladavina prava i ako postoje jasni i snažni oblici kršenja vladavine prava da treba reagirati. Ključno u ovoj raspravi je da se ne ostavi previše arbitrarnosti, nego precizno i točno utvrdi na što se to odnosi", rekao je Plenković.

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon puna dva dana razgovora i pregovora na stol je stavljen novi prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka, ali ni to nije dobilo potporu čelnika.

Riječ je o nešto manjem iznosu od prijedloga koji je pripremio Charles Michel, koji je predlagao proračun u visini 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka.

(Hina)