Skup "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" održan je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pod sloganima "I jedanput je nasilje" te "Pravosuđe ne štiti žene", kao inicijativa za podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te za njegove sprječavanje.

Koordinatorica kampanje Rada Borić u ime organizatora istaknula je kako su Zagreb i Hrvatska upisani na karti od 200 zemalja svijeta u kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama".

Napomenula je da je polovica stanovništva planeta Zemlje suočeno s nasiljem umjesto da žene kreativno ostvaruju svoje živote i žive živote bez nasilja, sudjelujući u svojim zajednicama. Borić je naglasila da su se u Hrvatskoj, osim u Zagrebu, kampanji pridružili i gradovi poput Pakraca. Osijeka, Bjelovara, Splita i Korčule.

Poručila je kako kampanjom senzibiliziraju javnost da je nasilje nedopustivo. "Ono što nas brine jest to da institucije ne rade svoj posao", rekla je, ustvrdivši da institucije blago kažnjavaju nasilnike s deset mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput učinjeno nije nasilje.

Naglasila je kako je "i jedanput - nasilje" te poručila pravosuđu da konačno treba štititi žene.
Pozvala je okupljene da sudjeluju u potpori ženama koje su preživjele nasilje i koje ga možda žive i u ovom trenutku.
Ova se kampanja u Hrvatskoj održava osmu godinu za redom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovu sprječavanju.

Na skupu su aktivisti istaknuli kako je prema službenim podatcima Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela neki oblik nasilja - nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja. Aktivistice među kojima su bile Jelena Veljača i Sanja Bilas pročitale su iskaze žena koje su proživjele nasilje.

Program "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" koji je počeo Drum'n'im bijesom Zlih bubnjari i minutom šutnje za jučer ubijenu 16-godišnju djevojku iz Malog Lošinja, vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić, a u glazbenom dijelu nastupili su glazbeni sastavi: Pol' 9 kod Sabe, OSDS, te Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Akciju su organizirale: Ženska soba - Centar za seksualna prava, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. (Hina)