U tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u ponedjeljak u more Zlarinskog  kanala kod Zablaća, smrtno je stradao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bojnik Marin Klarin, dok se za drugim članom posade, pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga, priopćio je MORH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin. 

Ministarstvo obrane RH (MORH) i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga, navode iz MORH-a. 

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000., a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Godine 2013. sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. 

Za uspješno izvršavanje zadaća bojnik Klarin ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga  RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje zbog ovog nesretnog događaja, navodi se u priopćenju MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.

Za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao, a dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior, izvijestili su u ponedjeljak Ministarstvo obrane i vojni vrh.

"Iz sada neutvrđenog razloga došlo je do pada vojnog helikoptera Kiowa s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje u cilju njihova pronalaska i spašavanja, a jedan je pilot koji je pronađen preminuo", rekao je ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare izrazivši duboku sućut njegovoj obitelji.

U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama, Krstičević je formirao povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka te nesreće. 

O događaju izvijestio je premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a poslije konferencije za medije najavio je posjet obiteljima, dodavši da su časnici već bili kod obitelji stradalih pilota.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov rekao je da je zapovijeđena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne ustvrdi uzrok pada te da su pokrenuli sve mehanizme za traganje i spašavanje. 

U područje pada upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronioca. Upućena je i brodica Zapovjedništva specijalnih snaga, koja će zajedno s timom ronioca Ministarstva unutarnjih poslova dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalaženja drugoga tijela pilota. 

Ustrojili su i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu. 

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izvijestio je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

"Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo na obalu, gdje je počela reanimacija i pokušaj da ga se spasi. Međutim, nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500", izvijestio je.

Prema trenutnim informacijama, na vrlo maloj visini došlo je do naglog udara u more i nije bilo nikakvih predznaka niti poziva. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara i ronioci sudjeluju u potrazi kako bi se ustvrdilo nalazi li se tamo tijelo drugog pilota.

"Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve podatke i izjave, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija", tumači Križanec. 

Riječ je o jednom od tehnički najboljih helikoptera s 500 sati leta od proizvodnje, što je u njihovom svijetu, tvrdi, novo. 

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. 

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj. 

 

U području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika pao je helikopter Kiowa OH-58 D tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10,30 sati, objavio je MORH. Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, poginuo je u padu tog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu kod mjesta Zablaće, a za drugim članom se traga, izvijestio je MORH.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

Odmah nakon dojave na mjesto nesreće poslana su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o tom su obaviještene i Lučka kapetanija, Hitna služba, vatrogasci i sve druge mjerodavne službe, izvijestila je šibenska policija.

MORH je priopćio da je helikopter pao tijekom trenažnog leta koji je počeo u 10,30 sati i da su poduzete sve mjere i radnje radi pronalaska i spašavanja posade.

U akciji spašavanja trenutačno sudjeluje jedan helikopter i tri broda - Službe traganja i spašavanja na moru (SAR), policijski i vatrogasni. Na terenu je i vojska. MORH napominje da će pravovremeno izvijestiti javnost o detaljima. Prema neslužbenm informacijama, poginula je jedna osoba, dok se za drugim članom posade još uvijek traga.

Slobodna Dalmacija navodi kako su spasilačke službe iz mora su izvukle jedno beživotno tijelo.

(H/iPress)