Europom ponovno hara virus ptičje gripe. Meso peradi koje potječe sa zaražene mađarske farme dopremljeno je u sedam objekata u Hrvatskoj. Povučeno je i uništeno gotovo 900 kilograma mesa peradi.

Na hrvastkim farmama je više od 500 stručnjaka koji analiziraju ima li mjesta panici.

U međuvremenu, u Njemačkoj je potvrđen prvi slučaj ptičje gripe nakon dvije godine.

Slučajevi ptičje gripe zabilježeni su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćila je Veterinarska inspekcija, napominjući da je prvo izbijanje bolesti zabilježeno u Poljskoj u populaciji purana nakon što je u blizini Lubelskie pronađen zaraženi divlji jastreb.

Veterinarska inspekcija je izvijestila da je 16. siječnja od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila službeni zahtjev za žurno postupanje.

Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama dopremljeno 5416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.

Veterinarska inspekcija napominje da za taj podtip virusa dosad nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi, već je zarazan za perad i druge ptice.

Ptičja gripa je zarazna bolest domaće peradi i drugih ptica, koju uzrokuje tip A virusa influence. Jako patogeni sojevi virusa dovode do visoke stope smrtnosti u većine vrsta peradi i ptica. (iPress)