Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je istaknulo, reagirajući na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH, da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susjednoj državi.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante, unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. studenoga petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre sudjelovali na sportskom natjecanju te da su voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

"Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenoga prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenoga odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH", kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zlouporabe dolaska na sportska natjecanja.

Hrvatska policija u svojim postupanjima "susreće se se zlouporabom dolazaka stranih državljana na različita sportska natjecanja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja", istaknula je Mandić.

Po njezinim riječima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. studenoga došao je u Prvu policijsku postaju Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio putovnicu.

"Sukladno utvrđenom u postupku dobio je rješenje o napuštanju zemlje, ali se 27. studenoga vratio u Prvu policijsku postaju i izrazio namjeru zatražiti azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin", kazala je Marina Mandić.

Ona je dodala da je također poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju "ali je upućen da se vrati".

Studenti tvrde da ih je hrvatska policija deportirala u BiH

Nigerijski studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Za bosanskohercegovački Žurnal ispričali su da su ih policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

 

Hrvatska policija deportirala je u Bosnu i Hercegovinu dvojicu studenata iz Nigerije tretirajući ih kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama, objavili su u utorak mediji u BiH.

Hrvatska policija nije Hini htjela telefonski komentirati tu vijest, nego je tražila da se upit pošalje pismenim putem.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu sada su kao ilegalni migranti u Velikoj Kladuši, prenosi bosanskohercegovački portal Žurnal.

Studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputivali su u Zagreb iz Nigerije 12. studenog kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Novinarima Žurnala ispričali su kako su se smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente koje su ostavili u hostelu.

"Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo", kazao je jedan od studenata, Kenneth Chinedu.

Dodao je da su ih policajci potom uveli u kombi i kazali kako ih vode u Bosnu te su ih, kako se kasnije ispostavilo, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH.

"Odbio sam ići u šumu, tada mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem", tvrdi Eboha Kenneth. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

Chinedu je rekao kako su telefonom kontaktirali kolegu koji je ostao u Zagrebu i zamolili ga da im pošalje putovnice, no sada imaju novi problem jer im hrvatske vize istječu.

Potužili su se predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja upravlja kampom Miral iz koje su potvrdili da je riječ o nigerijskim sudentima koji su u Hrvatskoj boravili zakonito.

Informaciju o sudbini dvojice Nigerijaca dobili su i u Međusveučilišnom sportskom odboru, organizatoru natjecanja u Puli. U razgovoru za Žurnal, predstavnik odbora Alberto Tanghetti rekao je da je ukupno bilo pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor te je potvrdio da su svi imali uredne vize.

"Ta dva studenta su bila na natjecanju, imala su hrvatsku vizu, povratne zrakoplovne karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos", rekao je Tanghetti.

"Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu", naglasio je.

(Hina)