Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru, u Hrvatskoj je ovaj vikend premašena brojka od 100 milijuna ostvarenih noćenja. Riječ je o odličnom rezultatu jer je 100 milijuna noćenja prošle godine premašeno tjedan dana kasnije, odnosno na dan 28. rujna. Navedeno potvrđuje kako hrvatski turistički sektor i u ovoj vrlo izazovnoj i zahtjevnoj turističkoj godini ostvaruje iznimno pozitivne rezultate.

„Dosadašnji pozitivni pokazatelji o ostvarenom turističkom prometu, ali i oni financijski, dokaz su kako je Hrvatska izvrsno pozicionirana na svjetskom turističkom tržištu. I dalje ćemo našu turističku politiku voditi u smjeru održivog i odgovornog turizma s ciljem da kvaliteta cjelokupne ponude bude sve kvalitetnija“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

„Realizacija 100 milijuna noćenja tjedana dana ranije u odnosu na prošlu godinu predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasan podatak kako naša zemlja na vrlo konkurentnom međunarodnom tržištu zauzima stabilnu poziciju. S ciljem zadržavanja pozitivnih trendova već sada vrlo intenzivno radimo na pripremi 2020. turističke godine dok je još uvijek u tijeku velika kampanja za promociju posezone za koju već sada bilježimo odlične najave“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, naglasivši kako dosad ostvareni rezultati potvrđuju kako je Hrvatska na brojnim emitivnim tržištima sve više percipirana kao sadržajna cjelogodišnja turistička destinacija.

Dodajmo kako je u dosadašnjem dijelu godine, odnosno od 1. siječnja do 22. rujna, prema prvim i nepotpunim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj ostvareno 18,3 milijuna dolazaka i gotovo 101 milijun noćenja, što u odnosnu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 4 posto u dolascima i 2 posto noćenjima. U istom je razdoblju najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije, a destinacije u kojima je ostvareno najviše noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.  

(iPress)