I dok s Kaštijuna i danas nesnosno smrdi, a vijećnici Skupštine županije prosvjeduju, Županija ne nudi rješenja već prazne priče i obećanja. 

Obnašatelj dužnosti istarskoga župana Fabrizio Radin ocijenio je u četvrtak na sjednici Županijske skupštine u Pazinu kako je djelomično i Istarska županija odgovorna zbog silnih nedostataka koje ima novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Naime, iako problemi u vezi s tim centrom za gospodarenje otpadom koji se odnose na pojavu neugodnih mirisa nisu bili tema službenog dijela sjednice istarske Županijske skupštine, o Kaštijunu je tijekom aktualnog sata progovorio Radin i neki oporbeni vijećnici.

"Odgovorna je država, no s druge strane odgovorni smo i mi. Prebacivanje odgovornosti samo na jednu stranu nikako ne drži vodu. Učinit ćemo sve da Centar počne normalno funkcionirati i da se iduće godine iz njega više ne širi nesnosan smrad", poručio je Radin.

Najavio je pritom mnoge mjere, a među ostalim prioritetom smatra pojačano selektiranje otpada već na kućnom pragu i bolju organizaciju komunalnih društava u gradovima i općinama. Ujedno je najavio i posebnu tematsku sjednicu Županijske skupštine o Kaštijunu.

Po njegovim riječima, smrad se tijekom sezone osjetio i širio jer u jeku turističke sezone količina otpada koja je dolazila na obradu u Kaštijun znatno premašivala količinu za koju je pogon projektiran te se otpad nije mogao sušiti u propisanom roku. No najvažnije je, smatra Radin, da ni u jednom trenutku nije prijetila opasnost za ljudsko zdravlje, što je potvrdila i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koja je bila na Kaštijunu.

"Svaka dva dana i dalje se mjeri kvaliteta zraka u okolici Kaštijuna te su svi parametri unutar dopuštenih vrijednosti, a u to praćenje uključit će se i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije", poručio je Radin.

Dodao je kako su na neugodne mirise utjecali i neki neodgovorni pojedinci koji ne selektiraju otpad kako bi trebali, u prvome redu ugostiteljski objekti i hotelijeri.

"Mi danas u Istri recikliramo svega 12 posto otpada, a trebali bismo 40 posto. Da ne govorim o otpadu koji još završava u šumicama i u prirodi... Dakle, osnovni preduvjet za uspješno gospodarenje otpadom je poticanje smanjenja nastajanja otpada te odvojenog sakupljanja otpada u samim kućanstvima. Na tome treba sustavno raditi", zaključio je Radin, koji je govorio i o mjerama koje su poduzete radi smanjenja neugodnih mirisa, poput drugačije organizacije rada i prilagodbe, posebice u mjesecima vršnog opterećenja.

Količina otpada koja se dovozi na obradu u taj centar mora biti precizno definirana i ne smije prelaziti zadane okvire, čime se osigurava potreban rok za sušenje otpada.

U raspravi koja je slijedila nezavisni vijećnik Damir Grünbaum je istaknuo kako "stvari napokon treba nazvati pravim imenom" i kako je u tom slučaju, kako je rekao, riječ o "centru za ekološki kriminal" te je zatražio smjenu Uprave tog društva.

Vijećnica Mosta Divna Radolović Rosanda ocijenila je da "Kaštijun nije zeleno srce, nego crna rupa Istre". (Hina/iPress))