Stečajna upraviteljica Uljanik strojogradnje Diesel osporila je u četvrtak tridesetak tražbina vjerovnika, među kojima i renomirane njemačke tvrtke MAN Energy Solutions, čija je punomoćnica upozorila da je Uljanik strojogradnja ''knjižila račune na manje iznose jer se prilikom knjiženja odbijao porez''.

MAN Energy Solutions, proizvođač brodskih motora sa sjedištem u Augsburgu, prijavio je više tražbina u višemilijunskim iznosima, a osporena su mu potraživanja u ukupnom iznosu nešto višem od 8,1 milijuna kuna.

Stečajna upraviteljica Ana Glavan Dukić osporila je na ročištu dio tih tražbina u iznosu od oko 4,2 milijuna kuna, navodeći kako je prema knjigovodstvu stečajnog dužnika taj dug plaćen, a tražbina od preostalih 3,9 milijuna kuna ''ne postoji u knjigovodstvu stečajnog dužnika''.

No, punomoćnica njemačke tvrtke ustvrdila je kako u djelu navedenih tražbina ''spor postoji jer je stečajni dužnik u poslovne knjige knjižio račune na manje iznose nego na što računi stvarno glase, zato što se prilikom tih knjiženja odbijao porez, jer se radi o inozemnom računu''.

Osim MAN-u, stečajna upraviteljica osporila je tridesetak tražbina vjerovnika drugog višeg isplatnog reda u ukupnom iznosu od preko 45 milijuna kuna, među kojima se ističu potraživanja povezanih tvrtki u sklopu Uljanika od 15,8 milijuna kuna koja su, kako ističe upraviteljica, ušla u zastaru. Osporena je i tražbina Brodogradilišta 3. maj od 10 milijuna kuna zbog postojanja protutražbine.

Prema izvješću stečajnog upravitelja, utvrđeno je prijavljeno ukupno 458 tražbina vjerovnika, u ukupnom iznosu od 370,2 milijuna kuna, od čega je tražbina prvog višeg isplatnog reda prijavljeno 338 u ukupnom iznosu od 38,8 milijuna kuna, a drugog višeg isplatnog reda 120 u ukupnom iznosu od 331,3 milijuna kuna

Uljanik strojogradnja Diesel je tvrtka za proizvodnju glavnih i pomoćnih brodskih motora i strojeva nastala spajanjem pulske Uljanik strojogradnje i riječkog 3.maja Motori i dizalice, a kao temeljni kapital u sudskom registru navedeno je 160,6 milijuna kuna.

(Hina)