Novoizabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen predstavila je u utorak sastav svoje komisije, koja će imati tri izvršna potpredsjednika te pet potpredsjednika među kojima je i Hrvatica Dubravka Šuica. Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska povjerenica Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica "Gimnazije Dubrovnik".

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Sastav nove Europske komisije: 

Izvršni potpredsjednici: Nizozemac Frans Timmermans - izvršni potpredsjednik za ekološka pitanja; Dankinja Margrethe Vestager - izvršna potpredsjednica za digitalna pitanja te tržišno natjecanje i Latvijac Valdis Dombrovskis - izvršni potpredsjednik za ekonomska pitanja.

Potpredsjednici Komisije: Hrvatica Dubravka Šuica - potpredsjednica i povjerenica za demografiju i demokraciju; Španjolac Josep Borrel - potpredsjednik i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku; Slovak Maroš Šefčovič - potpredsjednik i povjerenik za međuinstitucionalne odnose;
Čehinja Vera Jourova - potpredsjednica i povjerenica za vrijednosti i transparentnost i Grk Margiritis Schinas - potpredsjednik i povjerenik za zaštitu europskog načina života, što uključuje i pitanje migracija.

Ostali povjerenici: Mađar Laszlo Troscanyi - povjerenik za proširenje i susjedstvo; Francuskinja Sylvie Goularad - povjerenica za unutarnje tržište;
Talijan Paolo Gentiloni - povjerenik za ekonomske poslove; Irac Phil Hogan - povjerenik za trgovinu; Austrijanac Johannes Hahn - povjerenik za proračun;
Belgijanac Didier Reynders - povjerenik za pravosuđe; Bugarka Marija Gabriel - povjerenica za inovacije i mlade; Cipranka Stella Kyriakides - povjerenica za zdravstvo; Estonka Kadri Simson - povjerenica za energiju; Finkinja Jutta Urpilainen - povjerenica za međunarodna partnerstva; Litvanac Virginijus Sinkievicius - povjerenik za okoliš i oceane; Luksemburžanin Nicolas Schmit - povjerenik za rad; Poljak Janusz Wojciechowski - povjerenik za poljoprivredu;
Rumunjka Rovana Plumb - povjerenica za promet; Portugalka Elisa Ferreira - povjerenica za koheziju i reforme; Slovenac Janez Lenarčič - povjerenik za upravljanje krizama i Šveđanka Ylva Johansson - povjerenica za unutarnje poslove.

(Hina)