Zračna luka Heathrow u Londonu otkazala je više od sto letova uoči dvodnevnog štrajka planiranog za idući tjedan, izvijestili su u petak britanski mediji.

Iz Unitea, najvećeg britanskog sindikata, rekli su da su njihovih četiri tisuće članova većinom odbili ponuđeni ugovor o plaćama uoči pregovora između sindikata i upave Heathrowa te da će se štrajk planiran za ponedjeljak i utorak najvjerojatnije održati.

Najveća zračna luka u Britaniji preventivno je otkazala 172 leta dok se održavaju posljednji pregovori kako bi se izbjegao štrajk, izvijestile su britanske novine Telegraph i Independent.

Uprava Heathrowa "radije će platiti nekoliko milijuna funti zračnim kompanijama za naknade zbog otkazanih letova i uzrokovati nezadovoljstvo među putnicima, umjesto da marljivom osoblju omogući poštenu povišicu plaće", upozorio je sindikat.

Unite ocjenjuje da bi oko 88 tisuća putnika moglo biti pogođeno ako 20 posto letova u ponedjeljak i utorak bude otkazano, a zrakoplovnim kompanijama u tom bi slučaju moralo biti isplaćeno 2,3 milijuna funti odštete.

Sveukupni iznos naknada mogao bi se udvostručiti, ako sindikat odluči održati još jedan 48-satni štrajk 23. i 24. kolovoza. (Hina)