Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, povremeno se vozi u kolonama uz zastoje, izvijestili su iz HAK-a. Vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila te mole za strpljenje.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora od čvora Jankomir kolona je oko 5 km, a od čvora Kosnica (A3) kolona je oko 14 km. Pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 1 km.

Zbog prometne nesreće između vijadukta Rovanjska i vijadukta Baričevići u smjeru Zagreba, vozi se otežano u koloni dok se na dionici od naplate Lučko do čvora Bosiljevo vozi usporeno uz povremene zastoje i kolone. Zastoji su i kod odmorišta, naplatnih postaja i pred tunelima u smjeru mora i unutrašnjosti.

Na A3 Bregana-Lipovac na zagrebačkoj obilaznici prema naplati Lučko iz smjera Jankomira kolona je oko 5 km, a iz smjera Kosnice oko 14 km. Kolona je osobnih i teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske oko 2 km.

Na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 3 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Zastoji i kolone su i na Krčkom mostu u oba smjera, na Ličkoj magistrali kod Slunja, Plitvičkih Jezera i Korenice, na Jadranskoj magistrali na prilazima turističkim središtima duž obale te na staroj karlovačkoj cesti između Zagreba i Karlovca u smjeru mora.

Na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju zabrana je prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 Jadranska magistrala, DC9 Metković-Opuzen, DC21 Kaštel-Kanfanar, DC23 Žuta Lokva-Senj, pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Zabrane su na snazi u subotu, 3. kolovoza od 4 do 14 sati, nedjelja, 4. kolovoza od 12 do 23 sata te ponedjeljak, 5. kolovoza od 14 do 23 sata.

Zabrane nema na autocestama i Ličkoj magistrali.

- U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine, upozoravaju iz HAK-a. (iPress)