Jedan od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Afganistanu, oko podneva je preminuo od ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Kabulu, priopćilo je Ministarstvo obrane.

"Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo HV-a u Kabulu", stoji u priopćenju MORH-a.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu briškom rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Ministarstvo navodi da je poginulom vojniku nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no da je zbog težine ozljeda pripadnik preminuo.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su žaljenje zbog smrti vojnika te oštro osudili napad.

Navode i da je ministar obrane Damir Krstičević posjetio obitelj preminulog te je uputio sućut obitelji.

„U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru.", kazao je Krstičević, stoji u priopćenju.

NATO izrazio sućut zbog smrti vojnika u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je sućut zbog smrti hrvatskog vojnika u Afganistanu, objavila je u srijedu hrvatska misija pri NATO-u.

Zbog toga će pred središtem Saveza u Bruxellesu u četvrtak biti spuštena zastava Hrvatske, priopćila je misija.

Jedan je hrvatski vojnik poginuo, a dvojica su ranjena u srijedu ujutro u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u kojem se bombaš samoubojica zabio u konvoj vojnih vozila na putu prema zračnoj luci.

Josip Briški (27) prvi je poginuli hrvatski vojnik u Afganistanu otkako je članica NATO-a Hrvatska 2003. ondje poslala svoje snage.

Stotinjak Hrvata je među 20.000 stranih vojnika, uglavnom Amerikanaca, koji u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" obučavaju, savjetuju i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Ravnatelj SOA-e najavio analizu podataka o napadu u Afganistanu

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je u srijedu da SOA raspolaže prvim podacima vezanim uz jutrošnji napad na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Afganistanu te je najavio njihovu analizu.

Markić je pri ulasku u Banske dvore novinarima potvrdio kako SOA raspolaže podacima vezanim uz napad u Kabulu, od čijih je posljedica poginuo jedan hrvatski vojnik, dok su dvojica ozljeđena.

"Dobili smo prve podatke, provest će se analiza", kazao je dodavši da je preminuli vojnik prva žrtva u 16 godina koliko Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj misiju u Afganistanu.

Izrazivši sućut obitelji preminulog vojnika Josipa Briškog, Markić je kazao da hrvatski kontingent ne sudjeluje u vojnim akcijama na terenu, ali se zna da su te misije opasne.

Upitan može li zbog toga doći do povlačenja HV-a iz Afganistana, Markić je odgovorio kako je Hrvatska članica određenih koalicija te da je to ponajprije političko pitanje.

"Mi koji smo radili takve poslove znamo da to nosi određeni rizik i spremni smo na to", dodao je.

Damir Krstičević objavio da se jutros dogodio napad na vozilo HV

Ministar obrane Damir Krstičević objavio je da se jutros dogodio napad na vozilo HV u Kabulu. "Tri vojnika su ozlijeđena, jedan od njih teško je ozlijeđen i u životnoj je opasnosti. Druga dvojica su teško ozlijeđena, ali nisu u životnoj opasnosti".

Vojnici su dio 10. kontingenta Hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu 'Odlučna potpora',

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo.

- Jedan od njih, 27-godišnjak, ima teške ozljede glave i on je u životnoj opasnosti. Ostala dvojica (27 i 32 godine), teško su ozlijeđena, ali nisu životno ugroženi. Kod jednog se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom - rekao je Krstičević.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže", rečeno je na konferenciji za novinare.

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom sveukupno sudjelovalo 5374 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.(H/iPress)