Hrvatski europarlamentarci podijeljeni su glede podrške Ursuli von der Leyen a oni koji pripadaju političkim grupama u Europskom parlamentu oslikavaju stajališta svojih klubova zastupnika.

Karlo Ressler (HDZ/EPP) je rekao za Hinu kako će podržati Ursulu von der Leyen zato što je EPP pobjednik izbora s preko 40 milijuna glasova. „Želimo da i u idućem razdoblju desni centar predvodi široki kompromis u budućem razvoju Europe“, kazao je Ressler i dodao da EPP podržava prvu ženu na čelu Komisije koja će se morati suočiti s demografskim, tehnološkim, klimatskim i vanjskopolitičkim izazovima.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) kazao je za da će podržati von der Leyen prvenstveno jer je " visoko na listu svojih prioriteta stavila zaštitu okoliša i kohezijsku politiku, koja je manjim državama izrazito važna"

Flego je rekao da je na sastanku s klubom zastupnika Obnovimo Europu upitao von der Leyen o pristupu Hrvatske Schengenu, na što je ona odgovorila da će biti "veliki saveznik" Hrvatske na tom putu.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je kazala kako su socijaldemokrati podijeljeni na one koji su zadovoljni kandidatkinjom, njenim govorom i odgovorom na pismo socijaldemokrata, dok dio traži poboljšanja, a treći je čvrsto protiv jer se napustio sistem spitzenkandidata.

"Mi smo tražili kao grupacija da se napravi pisani dokument, da ne ostane sve samo na usmenim obećanjima, jer imamo gorko iskustvo iz prošlog mandata kada je gospodin Juncker uoči imenovanja obećao da će ostvariti mnoge ciljeve koji su socijalistima bili važni", poručila je Borzan i kazala da Juncker naposljetku nije ispunio većinu obećanja, a sada su od von der Leyen dobili pisani dokument kojim se obvezala provoditi mjere bitne socijaldemokratima u području socijalne politike.

Borzan kaže da je von der Leyen većinu govora posvetila odgovoru na socijaldemokratske zahtjeve, po čemu se vidi da je njihova podrška ključna za von der Leyen.

SDP-ova zastupnica kaže da će se na sastanku odlučiti hoće li grupa imati jedinstven stav, a u suprotnom će slučaju zastupnici glasati po savjesti.

„Ne bih htjela da izaberemo predsjednicu Komisije, da napravimo određenu blokadu rada i da onda euroskepticima damo za pravo da kažu: evo vidite oni se ne mogu dogovoriti", zaključuje Borzan.

Ruža Tomašić (HKS/ECR) rekla je da će cijeli ECR vjerojatno biti suzdržan na glasanju.

„Problem je u tome što ona zapravo uopće nije bila u planu za kandidata, nego su nju sada na kraju izvukli", kaže Tomašić i dodaje da se iz govora vidi da "govori nečije tuđe govore i da će s njom zapovijedati oni koji su je izvukli i stavili tu gdje je".

Ruža Tomašić je rekla kako je von der Leyen iznijela „vrlo ambiciozan plan“, ali nije govorila o provedbi te je usporedila njen program s „grandioznim idejama“ o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji.

"Odrastajući u socijalističkoj Jugoslaviji imala sam prilike čuti neke grandiozne ideje slične Vašima. Bratstvo i jedinstvo, politička integracija, zajednička vojska, veća radnička i ženska prava... Znamo kako je to završilo. Isto će završiti i Vaša vizija zato što građani to ne žele… Govorite o zajedništvu i jednakosti u Europi, a zaboravljate da su sve čelne funkcije EU institucija zaposjele stare članice i još predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti! U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu, ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je osuđena na propast", zaključila je Tomašić na kraju govora, piše Večernji list.

Nezavisni zastupnik u EP-u Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) najavio je da će glasati protiv von der Leyen jer je "oktroirani kandidat za kojeg nitko nije glasao te nema nikakav legitimitet".

"Von der Leyen predstavlja i nastavlja sve one loše politike i prakse koje smo imali i do sada - centralizacija, deficit demokracije i hegemonija centra prema periferiji EU pa tako i prema Hrvatskoj", kazao je Sinčić i naveo da da Njemačkoj pripada Komisija, Francuskoj Europska središnja banka, a da Talijani imaju po 7. put predsjednika Europskog parlamenta, a da predsjednik parlamenta nikada nije bila osoba iz 15 zemalja periferije.

Mislav Kolakušić nije bio dostupan za komentar, ali je na plenarnoj sjednici održao govor iz kojega se može zaključiti kako će glasati.

"Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada bismo još trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje", rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu pa se čini malo vjerojatnim da bi glasao za njemačku demokršćanku.

Europarlamentarci će danas u 18 glasati o prihvaćanju von der Leyen kao predsjednice Komisije, a bivšoj njemačkoj ministrici obrane potrebna je natpolovična podrška, odnosno 374 glasa da bi postala predsjednica Komisije.

Pučani i Obnovimo Europu zajedno imaju 290 zastupnika, S&D 154, a ECR 62, dok na ostale grupacije, barem po službenim izjavama, ne može računati.

Glasanje je, međutim, tajno pa je pitanje koliko će zastupnici biti podložni stranačkoj "stezi"

Ako parlament ne prihvati von der Leyen, Europsko vijeće u roku od 30 dana treba predložiti novog kandidata.

Von der Leyen za aktivnije politike EU-a u suzbijanju klimatskih promjena

Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula von Der Leyen založila se u utorak u Europskom parlamentu, uoči glasovanja o njenom imenovanju, za ambicioznije politike EU-a glede klimatskih promjena i migracija, te jačanje uloge parlamenta.

"Moramo ponovno naći naše jedinstvo.Ako budemo složni iznutra nitko izvana neće nas moći razdvojiti", poručila je Von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu..

Kao središnji problem s kojime se suočavaju Europa u svijet istaknula je klimatske promjene.

"Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav to je najveća odgovornost naših vremena“, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Von Der Leyen se u govoru založila za osnivanje europske banke za klimu, pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

Prošli tjedan su klubovi zastupnika Socijalista i demokrata (S&D) i Obnovimo Europu poslali pismo von der Leyen u kojemu je navedeno što zahtijevaju od von der Leyen, a socijaldemokrati su kao jedan od zahtjeva postavili smanjenje emisije CO2 za 55 posto do 2030., za razliku od sadašnjih 40 posto, osnivanje europske banke za klimu te najmanje 50 posto žena u idućem sazivu Europske komisije.

Von der Leyen je potvrdila kako smanjenje od 40 posto do 2030. nije dovoljno te da treba smanjiti emisiju za 50 ili 55 posto, predložila velika ulaganja za borbu protiv klimatske promjene koja bi se osigurala, tako što će dijelovi Europske investicijske banke postati Europska banka za klimu.

„Svaki sektor morat će dati doprinos, od zrakoplovstva do pomorskog prijevoza“, kazala je von der Leyen.

„Emisije (CO2) moraju imati cijenu kako bi mijenjale naše ponašanje“, dodala je.

Kako bi se osigurala „lakša“ tranzicija, von Der Leyen predlaže osnivanje fonda za pravednu tranziciju kojim bi se pomagalo državama pogođenima prijelazom na niskougljičnu ekonomiju.

Kazala je kako će se založiti za oporezivanje tehnoloških divova, čemu su se posljednji put usprotivile Irska, Nizozemska i Luksemburg.

„Neće biti prihvatljivo da imaju ogromne profite, a jedva plaćaju poreze. Ako žele profitirati moraju podijeliti ovaj teret“, kazala je.

Von der Leyen je govorila o jačanju ovlasti Europskog parlamenta, pa je tako kazala kako podržava pravo zakonodavne inicijative Europskog parlamenta te da će raditi na poboljšanju sustava spitzenkandidata.

„Mislim da bi trebali imati jači glas u svijetu. Trebamo djelovati brže, zato moramo imati hrabrost da donosimo odluke u vanjskim poslovima kvalificiranom većinom“, kazala je.

Poručila je da je spremna dodatno produžiti datum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije, nakon čega su uslijedili zvižduci zastupnika Farageove stranke Brexit.

Njemačka demokršćanka je kazala kako će osigurati „potpunu rodnu ravnopravnost“ u Europskoj komisiji te će tražiti od zemalja članica da predlože nove povjerenike ako ne bude postojala rodna ravnopravnost.

Oni koji rade puno radno vrijeme moraju imati zajamčeni minimalni dohodak kojime se može platiti pristojan život", rekla je kandidatkinja za čelnicu Komisije te najavila da će raditi na stvaranju okvira kao bi se to postiglo "poštujući različita tržišta rada".

Predložila je stvaranje koridora za slobodan prolaz migranata za adresiranje problema migranata, a također se založila za reformu Dublinskog sporazuma.

Kazala je kako je europska moralna i pravna obaveza spašavati migrante na Sredozemlju, ali je s druge strane istaknula da se „moramo se boriti protiv krijumčara i onih koji nezakonito trguju ljudima“.

Uz EPP-ovih 182 glasova, van der Leyen nedostaje jos 192 da bude potvrđena no podrška liberala i većeg dijela socijaldemokrata trebala biti dostatna..

Predsjednica kluba socijaldemokrata Garcia Perez je kazala da će oni odlučiti poslije podne na sastanku odlučiti o podrški, kao i predstavnik konzervativaca i reformista (ECR) Raffaele Fitto.

Predsjednik kluba zastupnika Obnovimo Europu Dacian Ciolos kazao kako van der Leyen ima njegovu podršku.

Predstavnik krajnje desnog kluba Identitet i demokracija Jörg Meuthen kazao je da neće podržati von der Leyen, kao i predstavnici krajnje lijevog kluba zastupnika GUE/NGL i Zelenih.

Nigel Farage čelnik stranke Brexit Von der Leyen je optužio da u EU-u želi "uvesti novi, centralizirani i antidemokratski oblik komunizma" koji će marginlizirati nacionalne parlamente" te dodao da je ona u Ujedinjenoj Kraljevini brexit učinila još popularnijim. "Hvala Bogu, napuštamo EU", zaključio je i kandidatkinji poručio da je neće podržati..

Von der Leyen je u replici zastupnika ID-a Jorgu Meuthenu kazala kako "njegovu podršku ni ne želi", a Farageu da EU "može bez njega".

(Hina/iPress)