Hrvatska u utorak slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a od 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Sljedeće godine Dan državnosti bi se ponovno mogao obilježavati 30. svibnja, kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora. Tu mogućnost najavio je premijer Andrej Plenković tumačeći kako je taj dan više prihvaćen i omiljen među hrvatskim građanima.

Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana.

"S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta", istaknuo je.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Istekom moratorija 8. listopada 1991.godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Hrvatska je u vrijeme donošenja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a još od kolovoza 1990. godine, bila izložena oružanoj agresiji srpskih ekstremista i JNA. Četvrtina hrvatskog državnog teritorija bila je pod okupacijom, pa je hrvatski narod ustao u obranu domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne ljudske žrtve.

Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja", a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Hrvatske 1998. godine.

Od 1. travnja 2009. godine Hrvatska je punopravna članica NATO-saveza, a članicom Europske unije postala je 1. srpnja 2013. godine.

Povodom Dana državnosti kardinal Josip Bozanić služit će Svetu misu za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a predsjednica Grabar-Kitarović organizirat će svečani prijam u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

Grabar-Kitarović: Ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima Dan državnosti, 25. lipnja, istaknuvši kako je donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kao i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske - ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta.

"Drage Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani!
Ponosno i radosno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske! U povijesti hrvatskoga naroda 25. lipnja 1991. jedan je od najvažnijih datuma.

Donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše Jugoslavije nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice.
Ime hrvatske države konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!", naglasila je predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

"S posebnim poštovanjem", dodala je "spominjemo se danas našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je odlučno poveo hrvatski narod u stvaranje neovisne države, i naših branitelja koji su je obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu. Ta pobjeda označila je konačno dovršenje djela naše povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu".
Predsjednica Grabar-Kitarović u čestitci je istaknula kako je Hrvatska iz dana u dan sve poznatija u svijetu po mnogim uspjesima. "A to je zahvaljujući prije svega vama, svojim jedinstvenim ljudima. Ostvarujmo i dalje svoju državu domovinom blagostanja, sigurnosti i ponosa.

I proslavimo ovaj veliki dan radosno i ponosno! Zaslužili smo!

Neka nam živi naša jedina i vječna Hrvatska!", navela je u prigodnoj čestitci predsjednica Republike.

Plenković: Važna odluka Hrvatskog sabora o proglašenju suverenosti i samostalnosti Hrvatska

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, istaknuvši kako se njime prisjećamo važne odluke Hrvatskog sabora kojom je proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska, a posebnu zahvalnost i poštovanje odajemo svim hrvatskim braniteljima.

"Obilježavanjem Dana državnosti, jednog od najvažnijih događaja u hrvatskoj modernoj povijesti, prisjećamo se važne odluke Hrvatskog sabora kojom je proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska.
Posebnu zahvalnost i duboko poštovanje odajemo svim hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su položili svoje živote u obrani naše domovine i omogućili budućnost koju danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Njihova žrtva zauvijek će živjeti u sjećanju i srcima svih hrvatskih ljudi", navodi premijer Planković, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Ovaj je dan, ističe u čestitci Plenković, "prigoda je da se prisjetimo i državničke politike i vizionarstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te svih onih koji su pridonijeli ostvarenju sna o neovisnosti i samostalnosti Hrvatske.
Hrvatska je danas moderna i uređena država te pouzdana i predana članica Europske unije i NATO-a, koja ostvaruje vrijedna postignuća na mnogim područjima društvenog i političkog života".

No, dodao je premijer Plenković, "pred nama su još mnogi ciljevi koje želimo ostvariti kako bismo našu domovinu učinili još boljom i razvijenijom.
U proteklom razdoblju, uz osiguranu političku stabilnost, Vlada kontinuirano provodi reforme i osnažuje hrvatsko gospodarstvo. Jedinstvo koje smo pokazali prije dvadeset i osam godina potiče nas na to da zajednički nastavimo stvarati uvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.
Nastavit ćemo graditi državu razvijene demokracije i slobode, jednakosti i solidarnosti te ljudskih prava i društvene odgovornosti.
U ime hrvatske Vlade i svoje osobno, od srca vam čestitam Dan državnosti", stoji u čestitci premijera Plenkovića hrvatskim građanima.

 

(Hina)