Apsurd - pod nevjerojatnim obrazloženjem da bi financijska podrška pilot-projektu spašavanja hitnih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre (područje Umaga do Poreča i Buzeta) u slovenskoj bolnici u Izoli dovela do diskriminacije pacijenata u ostalim pograničnim hrvatskim područjima, ponajprije Metkoviću ili Pločama, ministar zdravstva Kujundžić, na prijedlog ravnatelja HZZO-a, početkom svibnja odbio je financirati projekt u kojem sudjeluje Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i kojim bi se godišnje spasilo 50 do 70 životno ugroženih pacijenata za čije je medicinsko zbrinjavanje presudna brzina dolaska u bolnicu!

Večernji list u posjedu je te odbijenice Ministarstva i HZZO-a, no apsurd je to veći jer je u tom europskom projektu Emergency EuroRegion, koji je pokrenula Opća bolnica Izola i u sklopu kojeg je već nabavljen reanimobil vrijedan 160.000 eura, Ministarstvo zdravstva jedan od partnera. Taj je projekt javnosti predstavljen 3. travnja u Umagu, kada ga je državni tajnik uime Ministarstva zdravstva podržao i pohvalio, da bi se nakon više od mjesec dana, kažu naši izvori, ministar Kujundžić predomislio i odbio financiranje liječenja istarskih pacijenata u bolnici u Izoli na teret HZZO-a. Time se gubi i 260.000 eura iz fondova EU.

Budući da na području sjeverozapadne Istre do prve bolnice u Hrvatskoj koja radi PCI (perkutanu koronarnu intervenciju), a to je KBC Rijeka, ima 130 km bez autoceste (što je 100 minuta vožnje), a do OB Pula (mogućnost trombolize i zbrinjavanja politraume) udaljenost je 90 km (što je 60 minuta samo transporta), hitni pacijenti s moždanim i srčanim udarom te politraumama ne mogu biti zbrinuti unutar zlatnog sata, što je od presudne važnosti. Kada bi se ti pacijenti transportirali u OB Izola, do koje je potrebno tek 10-20 minuta vožnje, imali bi daleko veće šanse za spašavanje života i manje posljedice bolesti, ali i jednaku zdravstvenu zaštitu kakvu bi po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trebali imati svi stanovnici RH, ali i stanovnici EU prema Direktivi o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Upravo zato je projekt i odobrio EU.

Zasad hitna u Izolu vozi samo inozemne pacijente (turiste) čija zdravstvena osiguranja pokrivaju troškove liječenja u tamošnjoj bolnici. Domaće stanovnike s tog područja hitna vozi u Rijeku i Pulu, što znači da su oni jedini diskriminirani. Odgovor ministra Kujundžića izazvao je konsternaciju i nekih dužnosnika u samom Ministarstvu koji su ga neslužbeno nazvali potpuno suludim. Odgovor je, naravno, zaprepastio i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije pa je dr. Gordana Antić, zamjenica ravnatelja i voditeljica tog pilot-projekta, sredinom svibnja napisala vrlo oštru pritužbu Ministarstvu zdravstva na koju još nije dobila odgovor, donosi večernji.hr

Iz Grada Umaga danas je odaslan otvoreni poziv gradonačelnika Vilija Bassanesea ministru zdravstva Milanu Kujundžiću za hitan sastanak.

- Vezano za medijske natpise s negativnim učinkom na europski projekt 'Emergency Euro Region SLO-HR413', ovim Vas putem pozivamo na žurni sastanak u Grad Umag ne bi li Vas detaljno upoznali sa zdravstvenom problematikom i teškoćama s kojima se mi, građani Umaga i sjeverozapadne Istre, svakodnevno suočavamo.

Naime, u okviru programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska V-A 2014-2020, a u kojem je upravo Vaše ministarstvo, Ministarstvo zdravstva RH pridruženi partner, započeta je realizacija istoga nabavom najmodernijeg ambulantnog vozila za hitan prijevoz pacijenata, a sve u svrhu pilot projekta u trajanju od svibnja 2019. do rujna 2020. godine. Cilj projekta je podizanje tek dijela zdravstvenog standarda za građane Umaga i sjeverozapadne Istre, a sukladno standarda kojeg uživa većina građana ostalih dijelova Istarske županije i Republike Hrvatske.

Sukladno Vašim obavezama, stojimo na raspolaganju za definiranje prijedloga termina žurnog sastanka, piše Vili Bassanese, gradonačelnik Grada Umaga.

Iz ministarstva, koliko smo upoznati, još nije stigao odgovor.

Vezani tekst:

Prvi reanimobil u Istri stigao u Umag - životno ugroženi pacijenti u rekordnom vremenu u bolnici u IzoliPrvi reanimobil u Istri stigao u Umag - životno ugroženi pacijenti u rekordnom vremenu u bolnici u Izoli 

(iPress)