Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio kako odluka o otvaranju stečaja u Uljanik Brodogradilištu nije kraj nego da slijedi nova faza, najavivši za desetak dana dolazak kineskog izaslanstva u Hrvatsku, u ponovnu posjetu brodogradilištima i Brodarskom institutu.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. Sudac Ivan Dujić postupio je tako budući da je račun Uljanik Brodogradilišta i dalje blokiran, i to neprekidno 231 dan.

Plenković je tijekom posjeta Šibeniku, odgovarajući na upit novinara, istaknuo da je to odluka suda te da je riječ o Uljanik brodogradilištu, a ne o Uljaniku d.d., naglasivši da se mora raditi ta distinkcija.

"Što se tiče kineskih partnera iz China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), oni su najavili posjet svog drugog izaslanstva. Oni bi trebali biti u Hrvatskoj za jedno 10-ak dana. Posjetit će ponovno i Uljanik i Brodarski institut. Prema tome njihova analiza bit će temeljita i cjelovita", ocijenio je Plenković.

Izaslanstvo CSIC-a krajem travnja i početkom svibnja obišlo je brodogradilišta u Puli i Rijeci, no još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Plenković je također odbacio izjave iz pojedinih političkih stranaka o tome tko je kriv za Uljanik, stavljajući to u kontekst izborne kampanje.

"Ova Vlada nit' je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje, niti od Uljanika. Ako je netko učinio izrazito puno za brodogradilišta, onda je to učinila Vlada koja je morala platiti 3,2 milijarde kuna (državnih jamstava). Nema niti jedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj u koju smo toliko novaca isplatili iz državnog proračuna, a pritom i dalje ostvarili suficit", izjavio je Plenković.

Podsjetio je i da je prošle godine plaće u brodogradilištu - od siječnja do studenoga - praktički osigurala hrvatska Vlada, a detaljno je analizirala i prvu i drugu ponudu strateških partnera, no kako niti jedna po analizama nadležnih ministarstava - i financija i gospodarstva - nije bila održiva.

U ovom trenutku idu određene pravne posljedice koje će ići u korist radnicima, rekao je Plenković, kazavši da će radnici putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i na drugi način dobiti sredstava, koja do trenutka dok nije bio otvoren stečaj nisu mogli dobiti.

"Ali stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i ide priča dalje", napomenuo je Plenković. (H)