Sa sinoćnjim produbljivanjem ciklone u sjevernoj Italiji, postupno su jačale i oborine na našem području. Kiša gotovo cijelog dana natapa zemlju a nisu rijetke ni bujice na cestama, stoga, oprez u prometu.

Do 17 sati najviše kiše palo je na Labinštini. Naša postaja u Ripendi Vicani zabilježila je obilnih 45 mm. Na Fortici je izmjereno 41 mm, a u Kazakapama 40 mm. Osim na istoku Istre obilne kiše bilo je i u središnjem dijelu poluotoka, javlja Istramet.

U Pazinu je također izmjereno obilnih 42 mm, dok je veći broj postaja zabilježio količine između 30 i 40 mm. Od sliva Mirne izdvojimo postaju Motovun, Casa Rossa gdje je izmjereno 38 mm.

Velike količine kiše u kraćem vremenskom roku uz već zasićeno tlo vodom, uzrokovale su naglo bujanje istarskih rijeka. Nabujala je Mirna koja je prema izvješćima s terena lokalno izašla iz korita. Značajno je porastao i vodostaj Pazinčice.

Zahvaljujući oblacima i vjetru, temperature zraka osjetno su se snizile u odnosu na jučerašnje vrijednosti. Maksimalne dnevne vrijednosti ponegdje nisu prelazile 12 ˘C!, donosi Istramet 

DHMZ već za danas poslijepodne najavljuje umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjereno do jako jugo koje će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 16 i 21 °C, u gorju osjetno niža.

Na Jadranu će sutra biti promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Meteoalarm u Istri upozorava na jaku, mjestimice i olujnu bura, podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 75-120 km/h.

Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C. (iPress/foto Istramet)