Uljanik Strojogradnja Diesel ide u stečaj, odlučeno je danas oko podneva na ročištu na radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, održanom na Trgovačkom sudu u Pazinu.

To je druga tvrtka iz sastava Uljanik grupe za koju je danas održano ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu i za koju je otvoren stečaj. Ranije je stečaj otvoren i za Uljanik TESU.

Sutkinja Tijana Licul istaknula je na ročištu kako je zakon jasan te postoje stečajni razlozi - nemogućnost plaćanja, nemogućnost isplate plaća, račun u blokadi više od 120 dana te prezaduženost.

I privremena je stečajana upraviteljica Uljanik Strojogradnje Diesel Ana Glavan Dukić u svom je izvješću krajem travnja utvrdila postojanje oba stečajna razloga - nesposobnog za plaćanje i prezaduženost.

Direktor Uljanik Strojogradnje i član Uprave Uljanika d.d. Milko Mihovilović rekao je kako je odluka o otvaranju stečaja očekivana, iako su radnici bili podijeljeni - radnici tvrtke u Puli su očekivali i priželjkivali stečaj, dok oni u Rijeci nisu.

Naime, Uljanik Strojogradnja posluje na dvije lokacije i ima ukupno 230 radnika, od čega njih 130 u Puli, a 100 u Rijeci.

Radnici tvrtke iz Rijeke su bili za odgodu stečaja dok se ne donose odluka o sudbini samih brodogradilišta, prvenstveno 3. maja, odnosno dok se ne zaprimi izvješće predstavnika kineskih brodogradilišta koji su nedavno bili i u Uljaniku i 3. maju.

Po riječima Mihovilovića, na jučerašnji je dan blokada računa Uljanik Strojogradnje iznosila 62 milijuna kuna.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik Strojogradnjom Diesel podnijela je 14. ožujka Financijska agencija (Fina), a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana, tada u iznosu od 27,1 milijun kuna.

TESU nije dobio drugu šansu

U ranije objavljenom izvještaju stečajnog upravitelja Borisa Debelića kaže se kako postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku u slučaju pozitivnog ishoda pregovora s finskim naručiteljem generatora, tvrtkom Wartsila Finland, te talijanskim IPS-om, kao strateškim partnerom Uljanika TESU.

Prema tom izvješću, kod Uljanik TESU-a postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka (trajna nesposobnost za plaćanje), a kako se imovinom te tvrtke mogu podmiriti troškovi postupka, stečajni upravitelj predložio je otvoriti stečajni postupak.

Sutkinja Tijana Licul rekla je na ročištu da je zakon jasan i da se i kroz stečajni postupak mogu ostvariti planirani poslovi s finskim i talijanskim partnerom.

Predsjednik Uprave Uljanika TESU Vladimir Potnar izjavio je nakon ročišta kako bi bilo u redu da je sud dao još jednu šansu tvrtki, kao što je to učinio s drugim članicama Uljanik grupe.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik TESU-om podnijela je Fina početkom ožujka ove godine, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 120 dana, u iznosu od 3,86 milijuna kuna. Početkom ožujka Uljanik TESU je imao 65 zaposlenih, kojima nije u potpunosti isplaćena plaća za studeni prošle godine te sve plaće poslije toga.

Osnovna djelatnost Uljanik TESU-a je proizvodnja električnih sinkronih generatora srednje snage za potreba brodogradnje, a uz to proizvodi i generatore za male hidroelektrane te generatore za električne lokomotive.

Na Trgovačkom sudu u Pazinu za danas u 12 sati je zakazano i ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnoga postupka nad tvrtkom Uljanik Strojogradnja. (H)