Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je odlučilo pokrenuti postupak protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, izjavila je nakon sastanka predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

"U predmetu protiv Žalac razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita od trgovačkog društva navedenog poduzetnika, kao i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke mercedes članovima uže obitelji dužnosnice", kazala je Novaković dodavši da će utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja.

Što se tiče Zdravka Marića, dodala je, Povjerenstvo će utvrđivati povezanost između osobnih odnosa dužnosnika s jedne strane i poduzetnika Stojanovića Jollyja s druge strane u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu poduzetnika i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju. "Utvrđivat ćemo tko je platio troškove, odnosno ulaznice za navedenu utakmicu", kazala je Novaković.

Kada je riječ o gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, Povjerenstvo će pokrenuti provjeru njegove imovinske kartice, dijela koji se odnosi na plaću dužnosnika i korištenje automobila.

Na upit novinara koje su obveze dužnosnika kada je riječ o najmu automobila, Novaković je kazala da su kod leasinga dužnosnici obavezno staviti to u imovinsku karticu, a ako je riječ o kratkoročnom najmu od mjesec dana, nisu obvezni.

(Hina)