Nakon punih sedam mjeseci bez plaće, radnici Uljanika od jučer su ponovno u štrajku i najavili da će tako biti dok god država ne donese odluku - ili stečaj, ili restrukturiranje, a prolaz u pulsko brodogradilište moguć je jedino kroz manji ulaz na Bulevaru, kroz koji mogu proći vozila za hitne intervencije, a jutros ulaz nadziru predstavnici Štrajkaškog odbora.

"Tu smo kako bi pratili situaciju i kako ne bi došlo do neželjenih situacija, odnosno da netko na silu od kooperanata želi ući u krug brodogradilišta. Dogovorili smo takav rad, a mi tu pratimo i ako treba - reagirat ćemo po potrebi", rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdivši kako ulaz u Uljanik, dok traje štrajk, nije dopušten kooperantima koji rade na polarnom kruzeru.

"Mi naravno očekujemo početak restrukturiranja. Prekipjelo nam je, ne možemo više izdržati to poniženje koje nam radi Vlada, očito ne prepoznaje se glad i jad i muku ovih ljudi. Neka dođu i neka probaju živjeti 6-7 mjeseci bez plaće" - poručio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko.

Radnici pulskog Uljanika od četvtrka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

Štrajkaški odbor Uljanika upućuje dopise predsjednicima Vlade, RH i Sabora te brodovlasnicima

Drugi dan štrajka u pulskom Uljaniku u petak protječe mirno, a Štrajkaški odbor odlučio je danas uputiti dopise državnom vrhu - premijeru, predsjednici države i predsjedniku Sabora, te dva dopisa brodovlasnicima jaružala i polarnog kruzera koji se grade u Uljaniku, kao još jedan oblik pritiska na Vladu koja bi, smatraju, trebala hitno odlučiti što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

"U dopisu premijeru tražimo hitno sazivanje telefonske sjednice Vlade na kojoj bi se donijela odluka o Uljaniku. Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, uz zahvalu na dosadašnjoj potpori Uljaniku i planu restrukturiranja. pozvali smo u Pulu da posjeti Uljanik i uvjeri se u kakvoj agoniji žive sami radnici. Od predsjednika Sabora zatražili smo otvaranje rasprave u parlamentu i traženje podrške Uljaniku", izjavio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Dodao je da je Štrajkaški odbor uputio dopis brodovlasniku jaružara koji se gradi u Uljaniku, Jan De Nulu, sa zamolbom da odustane od svoje namjere da odvede brod iz Pule kako bi ga dovršili negdje drugdje.

Neprihvatljivo je da najveći jaružar na svijetu vlasnik pošalje da ga se dovrši negdje drugdje

"To je za nas neprihvatljivo jer smatramo da su radnici Uljanika u stanju dovršiti taj brod. Riječ je o visoko sofisticiranom brodu, odnosno o najvećem jaružaru na svijetu kojeg smo spremni dovršiti čim Vlada donese za nas pozitivnu odluku. Dopis smo uputili i brodovlasniku polarnog kruzera, predstavniku Scenic grupe kojeg smo zamolili za strpljenje. S rokovima se kasni, no radnici ne mogu gladni raditi", poručio je.

Cerovac je naglasio da sve ovo predugo traje, da su radnici fizički i psihički iscrpljeni te da su izgubili dostojanstvo.

"Politička prepucavanja nas ne zanimaju, a ponajmanje istupi Radimira Čačića koji je, uostalom, sudjelovao u privatizaciji Uljanika. On je inzistirao kao tadašnji ministar gospodarstva i sudjelovao u privatizaciji Uljanika i nije točno da je Uprava to od njega tražila. Očito nije znao riješiti problem s brodogradilištem 3. maj, pa je stoga inzistirao na privatizaciji Uljanika kako bi pulsko brodogradilište preuzeo 3. maj. Taj isti čovjek sada traži stečaj Uljanika. On je zadnji koji bi trebao govoriti o Uljaniku" - zaključio je Cerovac.

Kod radnika vidljiv bijes, ogorčenje, muka, razočaranje i tuga

Po riječima predstavnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Fabricija Kalčića, kod radnika Uljanika vidljiv je bijes, ogorčenje, muka, razočaranje i tuga.

"Politika i politikantstvo određuju odluku o Uljanika, političari se prepucavaju preko leđa Uljanikovih radnika. Jesu li razlog tomu predstojeći europski izbori ili priprema za parlamentarne izbore, to možemo samo nagađati, no nas ta prepucavanja ne zanimaju", poručio je Kalčić.

(Hina)