Slučaj broda Mare Jonio bio je okidač, kap koja je prelila čašu, rekao je to Ousseynou Sy, vozač koji je oteo, terorizirao i zapalio autobus s 51 učenikom, u ispitivanju pred šefom milanskog antiterorističkog tima Albertom Nobilijem i tužiteljem Lucom Ponizom.

- Smrt na Mediteranu mora biti zaustavljena, govorio je o motivu 47-godišnji Ousseynou Sy, senegalskog podrijetla, ali Talijan od 2004. godine.

On je vozio autobus s 51 učenikom te je u jednom trenutku skrenuo s rute u predjelu San Donato u Milanu prema aerodromu Linate, oteo autobus i prijetio smrću učenicima s nožem u ruci. Ubrzo su ga opkolili karabinjeri i blokirali mu put, međutim on je već polio autobus beznizom te izašao držeći upaljač i zapalio vozilo, dok su karabinjeri brzom akcijom spasili učenika sa stražnjeg dijela autobusa nakon što su razbili prozore i izvukli ih van. Srećom niti jedno dijete nije teže ozlijeđeno.

Naime, učenici su odmah pozvali pomoć na 112, te su tri vozila karabinjera vrlo brzo presrela autobus koji se zaustavio nakon što se zabio u nekoliko automobila.

Put terora za 51 studenta trajao je nešto manje od 40 minuta.

Podsjetimo, talijanske vlasti naredile su zapljenu broda Mare Jonio sa 49 migranata, koji je u utorak uplovio u luku na otoku Lampedusa. Brod Mare Jonio nevladine organizacije Mediterranea spasio je 49 migranata u ponedjeljak sa gumenog čamca 78 kilometara od libijske obale, ali su protiv posade broda državni tužitelji su pokrenuli istragu zbog mogućeg poticanja ilegalne migracije. 

 "U Italiji sada imamo vladu koja razumije što su granice i koja se brine da se poštuju zakoni, posebno oni koji se tiču krijumčara ljudima. Migrantima će biti osigurana hrana, medicinska pomoć i druge potrepštine, ali što se mene tiče oni neće ući u Italiju", kazao je u utorak talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Salvini je optužio nevladinu organizaciju Mediterranea da je počinila kazneno djelo poticanja ilegalne migracije. On tvrdi da su članovi Mediterranee spriječili libijsku obalnu stražu u spašavanju migranata, koja bi ih vratila na libijsku obalu.

 "Također, posada broda Mare Jonio oglušila se na zapovijedi talijanske granične policije da ne ulaze u talijanske vode, te su se zaputili prema Lampedusi, umjesto da krenu prema Tunisu ili Libiji, koji su bliže negoli Lampedusa", kazao je ministar Salvini, dodavši kako očekuje da posada broda bude uhićena. Otok Lampedusa udaljen je 205 km od Sicilije, a 113 km od Tunisa.

Vozač školskog autobusa u sjevernoj Italiji zapalio je u srijedu vozilo, ali je na sreću 51 dijete školske dobi koje je u njemu bilo prošlo bez teških ozljeda. Incident se dogodio jutros na autoputu u predgrađu Milana.

Glasnogovornik hitnih službi rekao je da su u bolnici sanirane lakše ozljede 23 osobe. List La Repubblica izvijestio je da je riječ o modricama i udisanju dima.

Javna televizija RAI izvijestila je da su učenici, u dobi oko 12 godina, uzbunili roditelje kada je vozač skrenuo s rute i rekao da neće nikoga pustiti van iz autobusa. Roditelji su odmah pozvali policiju.

Uslijedila je potjera na kraju koje je policija sustigla autobus i pomogla djeci da izađu dok je vozač, Talijan senegalskog porijekla, zaprijetio samoubojstvom i zapalio autobus.

Jedno od djece reklo je novinarima da je vozač prijetio da će ih zapaliti.

Vozač, koji se izgleda odlučio na ovakav potez u znak prosvjeda zbog utapanja migranata u Sredozemnom moru, uhićen je i prijeti mu optužnica za otmicu i pokušaj masovnog ubojstva.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je da vozač ima policijski dosje zbog vožnje u pijanom stanju i seksualnog napada.

(Hina/iPress)