Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja u Vladi Zorana Milanovića Siniša Varga u petak je istupio iz stranke zbog, kako je naveo u pismu Gradskoj organizaciji SDP-a, uvrštenja Mirele Holy na listu za europske izbore te fijaska na izborima u Ličko-senjskoj županiji što je, po njegovom mišljenju, težak udarac od kojeg se stranka neće skoro oporaviti.

Varga je tako postao deveti saborski zastupnik koji je izašao iz stranke, pa sada SDP od početnih 38 ima 29 zastupnika.

„U SDP-u sam proveo deset godina, imao prigodu surađivati s mnogim kolegicama i kolegama, zajedno raditi za boljitak građana Hrvatske, za afirmaciju istinskih vrijednosti socijaldemokracije kao civilizacijske stečevine na čijim bi temeljima trebalo graditi društvo ravnopravnijih i sretnijih ljudi. Moja očekivanja i nadanja, unatoč uloženom trudu, radu i rezultatima koje sam osobno postizao na poslovima koje sam obavljao kao državni dužnosnik i član SDP-a, nažalost se ne ostvaruju", navodi u pismu.

Dapače, kaže, današnji SDP na čelu s aktualnim vodstvom stranke i grupacija koja ga je dovela i koja ga još uvijek drži na čelu SDP-a, ista je ona koja je rušila Zorana Milanovića dok je SDP bio najjači te sve ovo vrijeme duboko i nepovratno kompromitira i ruši ugled SDP-a kao stranke i kao političke alternative u Hrvatskoj koja bi građanima trebala donijeti bolje sutra.

„Što radi predsjednik SDP-a, a njegovi najbliži suradnici šute i gledaju u pod? Dovodi Mirelu Holy na listu za EU izbore! Čestitam, Bero! Bivša članica stranke koja je na sva usta napadala SDP, kao čelnica OraH-a svim silama se trudila da SDP siđe s vlasti, do jučer se nabacivala drvljem i kamenjem na SDP i Davora Bernardića, a sada joj se nudi salonsko mjesto u Europskom parlamentu", napisao je Varga u pismu sada već bivšim stranačkim kolegama.

Varga se upitao i gdje su na izbornoj EU listi SDP-a mnogi vrijedni i čestiti članovi stranke koji sve ove godine rade na terenu, koji istinski vjeruju u socijaldemokraciju.

Obećanje Mirele Holy da neće javno napadati Bernardića do EU izbora, drži uvredom zdravoj pameti. "Naravno, tko je ima“, piše Varga.

"Samovoljno dovođenje Mirele Holy na stranačku izbornu listu, te grubi politički poraz na nedjeljnim izborima za Ličko-senjsku županiju samo je još jedan težak udarac od kojeg se, bojim se, SDP skoro neće oporaviti. Sve to prelilo je čašu mojeg strpljenja. Odlazim", poručuje Siniša Varga.

Više, kaže, nema iluzija u bolje sutra s ovakvim SDP-om i njegovim sadašnjim vodstvom. "Primio sam k znanju signale da me stranka više ne treba niti računa na mene. U izradi stranačke zdravstvene politike, iako sam prema rezultatima i mišljenjima mnogih bio vrlo uspješan SDP-ov ministar zdravlja i vodio HZZO, nisam bio pozvan niti uključen", zamjera Varga te dodaje kako njegovo znanje, stručnost i iskustvo očito ne trebaju stranci.

"Drago mi je, kao čovjeku, da me zovu drugi da čuju moje mišljenje, od drugih političkih stranaka do Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije. Pametnom dosta“, ogorčeno objašnjava u pismu.

SDP pod sadašnjim vodstvom, kaže, više ničim ne zastupa niti promiče vrijednosti zbog kojih je ušao u stranku i za koje su im građani davali podršku.

"Ponosan sam na sve što sam do sada postigao radeći kao član SDP-a za dobrobit hrvatskih građana, ali ne mogu i ne želim više dijeliti odgovornost sa sadašnjim vodstvom SDP-a za gubitak podrške birača i ugleda među građanima, za podjele i obračune s neistomišljenicima", navodi Varga.

Ne želi, kaže, biti netko tko ovakvom vodstvu SDP-a daje legitimitet i gura SDP u politički bankrot.

"Svoj politički rad nastavljam kao nezavisni saborski zastupnik, djelujući isključivo prema vlastitim političkim, socijaldemokratskim uvjerenjima u interesu svih građana Hrvatske“, zaključio je Varga u oproštajnom pismu stranci.

(Hina)