Dugonajavljivani program ranog otkrivanja raka pluća pokreće se u svibnju u deset hrvatskih gradova sa ciljem smanjivanja smrtnosti od te zloćudne bolesti, od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 osoba.

CT uređaji niske doze zračenja raspoređeni su diljem Hrvatske, a već od svibnja liječnici obiteljske medicine na preventivne preglede upućivat će rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina.

Građani mogu obaviti preventivne preglede u krugu od 50 kilometara

Najavio je to u ponedjeljak koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća Miroslav Samaržija, istaknuvši kako je cilj otkriti što više bolesnika s rakom pluća u ranoj fazi, kada je još izlječiv.

"Omogućit ćemo svim našim građanima, koji ulaze u rizičnu skupinu, da u krugu od 50-ak kilometara obave preventivni pregled na CT uređajima niske doze zračenja", istaknuo je Samaržija u sklopu stručnog panela “Europa jednakih mogućnosti (za pacijente s rakom pluća)" na BIOCentru kampusa Borongaj.

Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, budući da sve suvremene ciljane terapije nude preživljenje, ali ne i trajno izlječenje, pojasnio je Samaržija i upozorio da je petogodišnje preživljenje u Americi 15 do 20 posto, u Velikoj Britaniji 10 posto, a u Hrvatskoj oko šest posto.

"Svi smo jako loši jer svi terapijski postupci u pravilu mogu produžiti život za koju godinu, a nove ciljane terapije 4 do 5 godina. No ne nude izlječenje. Jedino izlječenje od karcinoma pluća je moguće ranom dijagnostikom i ranim operativnim zahvatom".

Istaknuo je da su Nizozemska i Belgija jedine dvije europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Nizozemska i Belgija tim su programom smanjile smrtnost od karcinoma pluća za 25 do 40 posto.

Što se tiče liječenja, Samaržija je istaknuo da su u Hrvatskoj u ovom trenu dostupni svi lijekovi kao i u drugim zemljama EU-a. Jedino ograničenje je primjena imunoterapije od početka liječenja, što je u ovom trenutku dostupno za 30 do 40 posto oboljelih u Hrvatskoj.

"Vjerujem da će do kraja godine Ministarstvo i HZZO omogućiti dostupnost imunoterapije i za sve ostale bolesnike. S time ćemo doći na vrh terapijskih postupaka koji se primjenjuju u cijelom svijetu", istaknuo je Samaržija u sklopu panela o liječenju raka pluća koji je organizirala Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) povodom međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata.

Zahvaljujući inovativnim terapijama rak pluća može postati kronična bolest

Na panelu je istaknuto kako zahvaljujući inovativnim terapijama rak pluća može postati kronična bolest, a oboljeli danas mogu živjeti 10 godina duže. Predsjednik KUZ-a Ivica Belina naglasio je važnost dostupnosti inovativnih terapija svim pacijentima.

"Još uvijek nam nisu dovoljno dostupne sve terapije koje mogu unaprijediti ishode liječenja pacijenata u našoj zemlji. Svi pacijenti oboljeli od raka pluća moraju imati jednaku mogućnost pristupa pravovremenoj dijagnostici, najučinkovitijim metodama liječenja i inovativnim lijekovima", istaknuo je Belina.

Mary Bussell iz The Economist Intelligence Unita predstavila je prve rezultate istraživanja o raku pluća koje je provedeno u 13 europskih zemalja, a pokazalo je da najbolje rezultate imaju Finska, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a na dnu su ljestvice Austrija, Grčka i Rumunjska.

Bussell je najavila da će se tom istraživanju uskoro priključiti i Hrvatska koja će na taj način dobiti informacije o najboljim praksama u liječenju raka pluća u Europi.

Na panelu je sudjelovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je istaknuo borbu protiv raka pluća kao prioritet zdravstvene politike u 2019. godini.

Hrvatska je trenutno u završnoj fazi izrade Nacionalnog plana protiv raka, koji će dati smjernice za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera potrebnih za definiranje prioriteta u provođenju onkološke skrbi, kaže ministar.

"Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga je kasno postavljanje dijagnoze. Upravo zato Ministarstvo je krenulo s pripremom za rano otkrivanje raka pluća i vjerujem da ćemo time napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost od raka pluća“, poručio je Kujundžić.

(Hina)