Proljeću u veljači ali i gustoj magli koja je prekrila priobalje istre, ovog vikenda je kraj. Krajem dana će zahladnjeti , uz kišu a ponegdje i snijeg.

Na Jadranu će biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a još tijekom jutra duž zapadne obale Istre magla i niska naoblaka. Prema kraju dana postupno kidanje naoblake. Zapuhat će umjeren, u drugom dijelu dana mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će sjeverozapadnjak okretati na buru koja će jačati do kraja dana na jaku i olujnu s orkanskim udarima.

Zbog jake bure od Pule do Splita za danas je proglašen crveni alarm. U subotu se širi na cijelo priobalje, od Savudrije do Prevlake. - Očekuju se orkanski udari bure. Srednja brzina vjetra 90 kilometara na sat, a najjači udari vjetra 110 kilometara na sat. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom, upozorava DHMZ.

U subotu će stoga biti pretežno sunčano, hladno i vrlo vjetrovito. U unutrašnjosti umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, u višem gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Jutarnja temperatura većinom između -6 i -2, duž obale od -1 do 3. Najviša dnevna između -1 i 4 u unutrašnjosti te od 3 do 6 °C na Jadranu.

Nestabilno, vjetrovito i hladno očekuje se i u nedjelju, a smirivanje vremena stiže već početkom idućeg tjedna. Od ponedjeljka dnevne temperature ponovno će biti iznad 10 stupnjeva, a očekuje nas i dosta sunca. S takvim vremenom trebali bi ući u ožujak, prvi proljetni mjesec. (iPress)