Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da s 50% sudjeluje u međufinanciranju Uljanika. Ako i država uloži još 300 milijuna kuna novca poreznih obveznika u spašavanje brodogradnje, hoće li to isto biti spreman učiniti i strateški partner?

Brodosplit i Tomislav Debeljak dosad su bili stajališta da ih ne zanimaju dugovi, samo čist početak i budućnost, što je značilo da nema ni govora o međufinanciranju.

O tome je u emisiji HRT-a Tema dana govorio ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na pitanje je li odgovor Europske komisije o sudjelovanju države s pola iznosa odnosno s 300 milijuna kuna u deblokadi računa, isplati zaostalih plaća radnicima i završetku broda na navozima, koje sveukupno košta 600 milijuna kuna, odgovor koji je želio čuti od EK ministar Horvat je rekao da je putovao u Bruxelles sa dva ključna cilja koja su bila strateške naravi.

- Prvo da s Jan De Nulom dogovorimo prolongiranje, drugačiji tretman novogradnje broj 500 koji zbog raskinutog ugovora prijeti državnom proračunu s oko milijardu kuna. Da bismo to spriječili morali smo ih uvjeriti da brodogradilište u Puli do zaključno s 1.9. može završiti taj brod s time da se i sam naručitelj spreman jednim dijelom uključiti u financiranje završetka, rekao je Horvat.

- S druge strane u Bruxellesu sam organizirao sastanak sa svim akterima ovog procesa pred kolegama iz EK iz direktorata koji brine o zaštiti tržišnog natjecanja da bismo tamo dobili jasan signal da do trenutka usvajanja restrukturiranja, kakav god potez mi napravili, ne remetimo tržišno natjecanje i da ne dajemo bilo kakvu potporu koja bi se mogla prozvati neregularnom. Dogodi li se neregularna potpora sva ona povijest koju je EK pratila mogla bi u jednom trenutku doći na naplatu i kao odgovorna vlada i odgovorna država to si ne bi smjeli dopustiti, objasnio je Horvat.

Odakle državi 300 milijuna kuna, s koje stavke?

- U ovom trenutku nije prioritetno s koje stavke. Stavka će se pronaći ako politika donese takvu odluku. Većina u Saboru i ona koja podržava Vladu nije samo isključivo HDZ. To će morati biti brza i koordinirana akcija saborske većine ako do nje dođe u paritetu 50:50, rekao je ministar.

Dao je i odgovor oko tvrdnji kako Brodosplit nije spreman na međufinanciranje.

- Spram insinuacije da strateški partner u ovom trenutku nema nikakvu mogućnost niti želju da u takvom paritetu uđe u fazu međufinanciranja, ja sam jučer nakon sastanka i nakon kratke koordinacije dobio jasan stav odabranog strateškog partnera da on u ovom trenutku ima financijski potencijal, da iza njega stoji bankarski sektor te da je on u ovom trenutku spreman uz određene garancije ući u fazu međufinanciranja da bismo prvo odblokirali račune i u Puli i u Rijeci i dali radnicima tri zaostale plaće. Nakon toga ono što je za državu prioritetno je do 1.9.2019. završiti predmetni brod koji će nas stajati oko 30 milijuna eura, najavio je planove ministar Horvat.

Na opasku kako je to zaokret u stajalištu Brodosplita jer je u Temi dana Debeljak nedavno rekao kako ga ne zanimaju nikakvi dugovi Horvat je rekao da je Debeljaku vrlo jasno da ako se ovu međufaza ne prođe gotovo da niti nema budućnosti Uljanika.

- Svjestan je činjenice da moramo pronaći mehanizam ako želimo spasiti škverove u Puli i Rijeci, da sa 110 milijuna kuna deblokiramo račun u 3. maju i sa 70 milijuna kuna deblokiramo račun u Uljaniku, pa da nakon toga pronađeno model međufinanciranja izgradnje i završetka broda novogradnje broj 500. Na kraju moramo jednim kvalitetnim programom restrukturiranja omogućiti kontinuitet brodogradnje, ali jednom potpuno drugačijom filozofijom i pogotovo drugačijim financiranjem gradnje brodova, uvjeren je ministar.

- Gospodin Debeljak traži izvore financiranja, razgovara s bankama. Povratnu informaciju ćemo dobiti kroz koji dan te sjesti za stol. U trenutku kad zaključimo model međufinanciranja zajedno s kolegama iz ministarstva financija izaći ćemo pred Vladu i pred saborsku većinu s željom i namjerom da elaboriramo model i u ovih desetak dana koliko je ostalo do odluke o stečaju uvjerimo stečajnog suca da imamo model i da imamo izvore financiranja, najavio je planove Horvat.

I na kraju na pitanje kad će plaće radnicima rekao je da ne može reći točan datum, ali da će se rješenje pronaći u idućih desetak dana, donosi HRT