Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Po pisanju lista srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ministar Krstičević o kaznenoj prijavi u Srbiji: Mnogima sam trn u oku jer jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je, komentirajući kaznenu prijavu za ratni zločin u BiH podnesenu protiv njega u Srbiji, poručio da je in i njegov ratni put potpuno čist, ali da je mnogima trn u oku jer jača pobjedničku Hrvatsku vojsku.

"Očito, mnogima sam trn u oku, vjerojatno što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti, ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao 4. gardijskom brigadom," rekao je Krstičević novinarima u Splitu, gdje nazočio obilježavanju 29. godišnjice osnutka HDZ-a u tom gradu.

Prema pisanju beogradske Politike, srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je kaznenu prijavu protiv Krstičevića i suučesnika kojom ih sumnjiči da su 1995. godine ubili 81 civila srpske nacionalnosti. Navodi da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i prenosi tvrdnje da je ona sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice kod Jajca, u BiH, 12.i 13. rujna 1995.

Na novinarski upit osjeća li kako će imati problema u kretanju zbog te prijave, ministar Krstičević je rekao: "Zašto, bog čega? Zbog koje prijave? Ja to uopće ne smatram prijavom.... Ja sam slobodan čovjek i časno sam branio Domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i moje zapovijedanje 4. gardijskom brigadom bilo je ponosno," rekao je Krstičević.

Dodao je kako očito mnogi danas "žele uprljati" 4. gardijsku brigadu i njega kao ratnog zapovjednika te brigade.

"I još jednom kažem potpuno sam čist i nevin," naglasio je Krstičević.

Na novinarski upit je li bio na tom području kod Jajca koje se navodi u prijavi, Krstičević je rekao da se zna gdje je bila 4. gardijska brigada.

"Što se tiče 4. gardijske brigade zna se gdje je ona bila i oslobađala je Hrvatsku, a iza toga djelovala u svim operacijama Hrvatske vojske. Baš u tom mjestu i u tom vremenu (Bravnice kod Jajca, 12. i 13. rujna 1995..) 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada, opet aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno, da destabilizira ovu Vladu. I ja se sad stavljam u poziciju da se trebam braniti, a zašto se trebam braniti - za ništa," rekao je Krstičević.

Na upit ima li neki način da odgovori na ovu prijavu iz Srbije, Krstičević je rekao: "Treba odgovoriti država, a što se tiče mog odgovora ja sam tu, radim svoj posao."

 

(Hina)