Osigurana je i treća minimalna plaća za radnike i Uljanika i 3. maja u nadi da će se konačno iskristalizirati model pronalaska adekvatnog strateškog partnera i plana restrukturiranja. Poručio je tako Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta u intervjuu za N1 televiziju.

Država, dodao je ministar, u takvom modelu neće niti moći niti smjeti participirati sa stopostotnim ulogom.

- Zadnja inačica programa svodi se na činjenicu da u ovom trenutku Uljanik kao trgovačko društvo ne može iznaći financijska sredstva da bi na bilo koji način dao financijski doprinos, a prema riječima Končara, odabrani strateški partner nije u stanju ili nema želje financijski pratiti model restrukturiranja. Jedini tko u ovom trenutku, prema njihovim informacijama, može sprovesti restrukturiranje je država s oko 800 milijuna kuna, a nakon pet do sedam godina Uljanik bi, zajedno sa strateškim partnerom, polovicu doprinosa vratio. Država u takav model neće ulaziti - poručio je Horvat i dodao kako takav model restrukturiranja nije prihvatljiv ni Europskoj komisiji.

Na pitanje voditeljice o pronalasku novog strateškog partnera, te činjenici kako Danko Končar to očito nije, Horvat je odgovorio da država nije birala Končara i njegovu Kermas energiju, baš kao što ne može i ne smije birati ni novog strateškog partnera.

- To je jasna poruka Europske komisije, taj posao je namijenjen Upravi - kazao je i dodao kako razgovara s potencijalnim partnerima.

Talijanskog Fincantierija i ukrajinski Smart Holding, proveli su kroz brodogradilišta i omogućili im da vide stanje u Uljaniku i 3. maju. Prema ministrovim riječima, oba su potencijalna partnera poslala pisanu namjeru za dubinskom analizom te bi kroz nekoliko tjedana trebali dostaviti „ozbiljne financijske ponude oko kojih bismo mogli razgovarati”. Tu su još, dodao je Horvat, i jedna nizozemska te jedna njemačka kompanija s kojom razgovore vodi Uprava Uljanika.

Voditeljica ga je upitala i zašto se Uljaniku nije moglo pristupiti kao Agrokoru.

- Velika je razlika između onoga što se događalo unutar Agrokora i onoga što se događa u Uljaniku. Ako se samo vratimo na model temeljem kojeg se radio jedan sanacijski postupak u najvećem gospodarskom subjektu u RH kad je pao u nesolventnu situaciju i kad je prijetio bankrot, došlo je do promptne odluke Vlade i Sabora, stvoren je zakonodavni okvir unutar kojeg je izvanredna uprava, ali temeljem redovnih prihoda te kompanije, mogla raditi sanacijski postupak. Uljanik Grupa nema svoje redovne prihode. Jedini prihodi unutar ove godine su injekcije države - odgovorio je ministar.

U nastavku Intervjua tjedna, Horvat je za N1 komentirao i provođenje nagodbe u Agrokoru kao i proces nedavne dokapitalizacije Petrokemije.

- Peruško, zajedno sa svojim timom, u ovom trenutku intenzivno traži modalitet refinanciranja kredita. Imamo li konačnu verziju ili varijantu ne znam, ali interes da se refinanciranje dogodi u prvoj polovici sljedeće godine postoji u izvanrednoj upravi i kod nas kao resornog ministarstva - kazao je.

Kada je u pitanju Petrokemija, u koju je ušla Ina čiji je vlasnik mađarski MOL, Horvat je izjavio kako u „ovom trenutku neće ulaziti u resor kolege Ćorića”.

- On je u tim, usudit ću se reći, intenzivnim naporima odabira strateških konzultanata koji će ići u dubinsko snimanje i reći koliko Ina vrijedi, donijet će na stol relevantnu činjenicu da bi se mogao prejudicirati prvi korak, današnja vrijednost Ine - kazao je Horvat i dodao kako je Hrvatska jednu arbitražu već izgubila, a sad nam prijeti i druga.

- Ako se s mađarskom stranom ne postigne dogovor, siguran sam da će biti veliki pritisak na proračun - zaključio je.

Uljanikovci u ponedjeljak prekidaju štrajk i vraćaju se na posao

Radnici Uljanika od ponedjeljak do daljnjeg prekidaju dvotjedni štrajk nakon što je Uprava Uljanika izvijestila Štrajkaški odbor kako bi Državna agencija za radnička potraživanja do kraja idućeg tjedna radnicima trebala isplatiti minimalac za studeni u iznosu od 2.750 kuna, potvrdio je u nedjelju, u izjavi za novinare predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.(iPress)