Hrvatski sabor usvojio je u ponedjeljak državni proračun za iduću godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu, ukupni će prihodi države u idućoj godini iznositi nešto preko 136 milijardi kuna, a rashodi nešto preko 140 milijardi.

Proračun je donijet glasovima 79 zastupnika, njih 45 bilo je protiv, a jedan suzdržan.

Proračunski prihodi temelje se na rastu gospodarske aktivnost i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva.

Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a (51,8 milijardi), te od poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna). Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijardi kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun.

Sabor je prihvatio dva Vladina amandmana kojima se ne mijenja ukupan iznos proračuna, nego se radi o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

Jedan se odnosi na razvoj potpomognutih područja, odnosno na programe lokalne zajednice koji se financiraju kroz stavku kapitalni projekti i predstavljaju podršku revitalizaciji potpomognutih područja. Povećanje za tu namjenu je 14,6 milijuna kuna, pa ukupna stavka "kapitalni projekti razvoj potpomognutih područja" iznosi 94,6 milijuna kuna.

Sabor se suglasio s Vladinim prijedlogom o preraspodjeli 4,1 milijun kuna kako bi se osiguarala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje - Krapina, a preduvjet za to je prijenos osnivačkih prava na Republiku Hrvatsku.

Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je prihvatila samo tri, a takvo opredjeljenje glasovanjem je potvrdio Sabor. Prihvatio je amandman Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna, te dva amandmana HDZ-ovih Pere Ćosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i pet milijuna kuna namjenjenih sveučilištu i jednoj školi u Slavonskom Brodu.

Bandićev Klub zastupnika povukao je svoj amandman da se u proračunu za 2019. osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce težak oko 280 milijuna kuna.

Tijekom vikenda imali smo dodatne konzultacije, sve što smo čuli i vidjeli ponukalo nas je da vjerujemo u ono što su izjavili predstavnici resornog ministarstva i sam premijer da će se tijekom 2019. preraspodjelom osigurati sredstva za besplatne udžbenike, objasnio je u ime kluba Robert Jankovics.

Nakon Vlade i Sabor je odbio amandman Arsena Bauka (SDP) da se Uredu predsjednice države za "navijačke aktivnosti i rekvizite" odobri 20.000 kuna.

Grmoja proziva HDZ-ovce, Most napustio sabornicu

Zastupnik Nikola Grmoja (Most) u ponedjeljak je, nakon što je Hrvatski sabor donio Državni proračun za iduću godinu, prozvao vladajuće za "skandalozno" ponašanje i time potaknuo međusobne prozvike Mostovih i HDZ-ovih zastupnika, nakon čega su se Mostovci povukli iz sabornice.

Grmoja je zatražio stanku kako bi se njegov Klub konzultirao oko "skandaloznog ponašanja" vladajućih koji su, kaže, odbili sve Mostove amandamane i nije ih bilo u petak kad se raspravljalo o njima.

Osim toga, dodao je, građani danas ne znaju o čemu se uopće glasovalo, ne znaju da je Imoćanin Ante Babić (HDZ) glasovao protiv spoja Imotskog na auto-cestu, da je Triljanin Ivan Šipić (HDZ) glasovao protiv OŠ Pavla Vučkovića u Sinju, a Miro Kovač (HDZ), izabran u 9. izbornoj jedinici, protiv bolnice u Kninu, spoja na auto-cestu, Ivan Ćelić (HDZ) protiv spoja Metkovića, Branko Bačić (HDZ) protiv svih amandmana za Korčulu.

Grmoja: Most se povlači iz sabornice

Odbili ste amandmane građana, mi nećemo u tome sudjelovati, povlačimo se iz sabornice, rekao je Grmoja.

Miro Bulj (Most) je "predbacio" Grmoji da je povrijedio Poslovnik, pitajući ga od kud mu pravo tražiti da narod zna kako su glasovali njegovi zastupnici.

Poslovnik je napravljen da narod to ne zna, zašto bi on znao da Petar Škorić (HDZ) nije glasovao za obnovu stadiona Poljuda, zapitao se Bulj.

Nikada nećete biti beskorisni, uvijek možete poslužiti kao loš primjer, uzvratio je mostovcima jedan od prozivanih Ivan Šipić.

Miro Kovač pak predlaže da Sabor uvede nagradu za igrokaz, pa nagradi Bulja i Grmoju.

"Kolega Kovač, znate što vas čeka – opomena", uz osmjeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

(H)