Nacionalni referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije za gripu, potvrdio je virus gripe u uzorcima četvero hrvatskih bolesnika iz Zagreba, Zaboka i Rijeke, izvijestili su u petak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Virus gripe laboratorijski je potvrđen 28. studenoga, dodaju iz HZJZ-a.

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima dvaju bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok i u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu, ističu iz HZJZ-a.

U cijeloj Europi niska aktivnost gripe

Prema najnovijem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU-a se također bilježe samo pojedinačni, sporadični slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi, detektirani su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.

Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u čitavoj Europi, navode iz HZJZ-a.

U Nacionalnim centrima Svjetske zdravstvene organizacije iz 114 zemalja i područja koja proslijeđuju svoje podatke u FluNet Svjetske zdravstvene organizacije, od 29. listopada do 11. studenoga 2018., u dostavljenim uzorcima je u većini potvrđen virus gripe A - 88,4 posto, a u manjem postotku - 11,6 posto, virus gripe B.

Iz HZJZ-a podsjećaju da se cijepljenje protiv gripe i nadalje preporučuje, a građani se mogu cijepiti u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo, uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

(Hina)