Danas u Puli, na Forumu u 15.15 će se naći radnici Uljanika kojima HZZO do sada nije isplatio naknadu za bolovanje.

Poželjno bilo bi bilo da dođu i drugi građani Pule i Istre koji imaju isti problem, javljaju nam radnici Uljanika.

Naime, kada je prije nekoliko dana konačno radnicima isplaćen minimalac za rujan ispostavilo se da radnici koji su na dugotrajnom bolovanju nisu dobili niti to. 

Sada će se, i posredstvom medija, pokušati izboriti za što skoriju isplatu plaće koja im je prijeko potrebna, tim više, jer su u lošem zdravstvenom stanju.

Nakon mjesec dana štrajka, u skladu s jučerašnjom odlukom Štrajkaškog odbora radnici pulskog Uljanika ponovno su počeli raditi, a na posao se, po popodnevnoj procjeni predsjednika Štrajkaškog odbora Borisa Cerovca, danas vratilo oko 1800 radnika.

Po njegovim riječima, većina njih je odmah počela raditi, a dio njih, očito nezadovoljan zbog neisplate pune plaće, ostao je kod kuće. Neki pak zbog neisplate plaće niti ne mogu dolaziti na posao.

"Mi nikoga ne želimo tjerati da u ovom trenutku radi", rekao je Cerovac i dodao da treba pronaći odgovarajuća rješenja kako bi se - ako je problem u prehrani - riješio taj problem ili - ako je u pitanju problem s dolaskom na posao - da se i on riješi. Istaknuo je kako je najviše radnika trenutačno angažirano na gradnji polarnog kruzera i jaružara. Materijala ima dovoljno, a kako se doznaje iz Uljanika, ni energenti nisu problem.

"Počeli smo raditi. Uprava nas je izvijestila da radi na preraspodjeli ljudi te da pokušava utvrditi brojno stanje i vidjeti tko je od radnika sposoban za pojedine poslove", izjavio je novinarima Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Rad se u pulskome brodogradilištu nastavlja premda ga, zbog velikog odlaska radnika, nije lako organizirati. Spas bi trebao biti dorađeni plan restrukturiranja, čiji bi se dopunjeni koncept ovaj tjedan trebao uskladiti u Ministarstvu gospodarstva, a zatim u iduća dva tjedna dovršiti i tek tada poslati u Bruxelles na razmatranje.

(iPress)